RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Из Саве извађене двије авио бомбе

Рониоци из Чешке данас су из ријеке Саве код моста између Брчког и Гуње извадили двије авионске бомбе заостале из Другог свјетског рата које су се тамо налазиле последњих 70 година.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Владе дистрикта Брчко, Урош Војновић каже да се ради о руским бомбама типа “ФАБ 10” тежине до стотину килограма, а претпоставља се да у себи требају имати око 35 килограма експлозива.

„Бомбе ћемо, након вађења воденим путем, транспортовати узводно до мјесне заједнице Мујкићи гдје ће током ноћи бити смјештене уз надзор припадника Одјељења за јавну безбиједност. Након тога бомбе ће, следећег дана, копненим путем бити пребачене до полигона „Кладје“ у мјесној заједници Уловић гдје ће бити и  уништене“, прецизирао је Војновић.

Према његовим ријечима прије вађења бомби обављене су све припреме и спроведене безбједносне мјере како би бомбе биле извађење и уништене, тако да је само вађење бомби из ријеке Саве протекло по плану.

Активности на локацији вађења бомби из ријеке Саве водило је Одјељење за јавну безбједност Брчко дистрикта, а подршку у вађењу и уништавању бомби пружили су деминери из надлежних структура у БиХ и представници надлежних институција из Хрватске. У активности су били укључени и представници Амбасаде Чешке у БиХ.

Током ових активности  од 17  до  19 часова био је обустављен саобраћај на одређеним путним дионицама у Брчком,  као и гранични прелаз Брчко -Гуња.

Војновић наглашава да је ово велика ствар за овај град.

„Предузете су све мјере које су потребне што се тиче безбједности становника и материјалних добара у Брчком и надам се да ћемо за 24 сата имати дислоциране  и неутралисане двије авио-бомбе из Другог свјетског рата. Уколико све протекне у најбољем реду, а надам се да хоће, то ће бити веома добар резултат“, истакао је Војновић.

Војновић каже да се  овај пројекат финансира новчаним средствима из европских фондова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.