RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Изузев грађевинских нема других стандарда у вези са изградњом ограда око стамбених објеката

Бојан Јакшић, вршилац дужности шефа Пододјељења за урбанизам у брчанској Влади изјавио је да су услови изградње, врста материјала и облик ограда око стамбених објеката на подручју Дистрикта одређени прописима Брчко дистрикта.

«По свим законским прописима ограда око стамбених објеката висока је  150 центиметара, изузев ако локацијским условима није другачије  дефинисано. Правилником је забрањено постављање ограда од бодљикаве жице» рекао нам је Јакшић.

normalna ograda

Коментаришући постојање различитих ограда на којима су наверени шиљци од којих могу настати озбиљне повреде Јакшић је  истакао да нема ни једног законског прописа којим је дозвољена изградња таквих ограда.

jedna vrsta

Јакшић је рекао да надзор над постављањем свих па и таквих ограда обавља грађевинска инспекција.

Џевдет Шаховић, главни инспектор у брчанском Инспекторату потврдио је да грађевинско-урбанистички инспектори врше надзор над изградњом свих грађевинских објеката па тако и ограда.

opasni siljci

«У случају да грађани поднесу писану иницијативу у вези са обликом ограде, инспектор ће на лицу мјеста  направити записник. Уколико инспектор утврди да се не поштују локацијски услови којим су прецизирани висина, ширина и материјали од којих се гради ограда, власнику ће бити наложено да изградњу усагласи са локацијским условима» истакао је Шаховић.

Главни инспектор Шаховић подсјећа да инспектор власнику који подиже ограду без локацијских услова, обавезно налаже да прибави потребне дозволе најдаље у року од  90 дана.

«Уколико странка не може да обезбједи локацијске услове за изградњу ограде из било ког разлога, инспектор доноси рјешење о рушењу бесправно подигнуте ограде» рекао је Шаховић.

Одговарајући на наше питање каква је судбина већ подигнутих ограда Шаховић је подсјетио да прописи Брчко дистрикта легализују све грађевинске објекте па тако и ограде подигнуте до средине 60-тих година прошлог вијека.

Он је поновио да локацијски услови које издаје Одјељење за урбанизам одређују врсту ограде али и да грађани дистрикта, уколико су незадовољни могу поднијети иницијативу за инспекцијским надзором.

Без обзира гдје се ограда поставља, изузев грађевинских, у Брчком нема других јасно утврђених естетских стандарда у погледу изгледа ограда.

Да постоје, онда би недавно подигнута ограда око Прве основне школе, вјероватно другачије изгледала.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.