RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Prijem nastavnika vratiti školama

Trenutno je u Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko Distrita nepopunjeno oko 150 nastavnih pozicija u predškolskom, osnovnom i srednješkolskom obrazovanju. Problem će se pokušati riješiti angažovanjem stručnih lica za izvođenje nastave putem ugovora o djelu, kao jedino moguće privremeno rješenje do početka nove školske 2016/17 godine koja počinje 5. septembra, kazao nam je Boško Stojković, šef Odjela za obrazovanje.

U pripremi su izmjene i dopune Zakona o obrazovanju Brčko Distrikta BiH kojim bi se školama vratila samostalnost u odlučivanju kad je u pitanju prijem nastavnog osoblja, napomenuo je Stojković.

Kad su u pitanju javni konkursi, trenutna sredstva su predviđena, sem za vjeroučitelje, ali je ograničen vremenski rok i mali je broj ljudi za raspisivanje oko 150 javnih konkursa.

Stojković je još napomenuo da su u pripremi i izmjene zakona kojima bi se omogućio nesmetan i na zakonu utemeljen rad fakultetima i visokoškolskim ustanovama u Brčko Distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Gradjani Brcko distrikta 20.08.2016. - 13:44 at 13:44

Mjesec dana pred izbore se sjetili da zakoni nevaljaju,da ih treba mijenjati,da su ovakvi ili onakvi,pa sta ste radili gospodo 4 godine ,sta ste gospodo radili pre tiih godina ?!
Kako je moguce da fali 150 radnika u prosvjeti a djeca nemaju posla,na birou rada ima nezaposlanih ucitelja i uciteljica koliko vam dragi Bog hoce…
Sve su ovo politicke i predizborne igre doticnih politickih opcija koje su ovaj grad dovele na ivicu ambisa i propadanja…
Ja se nadam da narod samo zna koje su to politicke partije,pa ako im pasu ovakve igre neka ih ponovo biraju,meni iskreno nepada na pamet…
Ovo je fazon svima vec poznat ,4 godine radim lose,i onda mjesec dana pred izbore kao fol pricam narodu kako treba da se radi i kako cu raditi u ,,naredne 4 godine,, …
Sve vidimo,sve znamo…hvala lijepo i daleko vam svima lijepa kuca !!!
Ima li u ovom gradu ijedan mlad covjek,obrazovan,pametan,posten,da zeli da radi i vodi ovaj grad u bolju buducnost,ili ce mo da se okrecemo u krug jos 20 godina sa dedama i babama od 60+ godina koji gledaju samo da obezbede svoje unuke,dokle gospodo vise,dokle ?!

Kometari su zaključani.