RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко у закуп издаје 3.205 хектара обрадивог земљишта

Крста Јефимић виши стручни сарадник за управљање  грађевинско-пољопривредним земљиштем и шумама у Канцеларији за управљање јавном имовином изјавио је данас да се у власништву Брчко дистрикта налази око 4.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.

«Брчко дистрикт је од 2002. гoдине издао у закуп 3.205 хектара земљишта.Од тога је 299 хекатара издато на закуп за подизање воћњака на период од 20 година, а преостало земљиште је издато у закуп за ратарско-пољопривредну производњу на 10 година.Почетна цијена закупа на лицитацији  кретала се од 100 конвертибилних марака за хектар земље прве класе на годишњем нивоу до 50 конвертибилних марака за земљиште осме класе» прецизирао је Јефимић.

Он је појаснио да је земљиште на усменој јавној лицитацији излицитирано и у зависности од класе и локације земљишта плаћена цијена се кретала од7  до 50 конвертибилних марака по дунуму.

Јефимић је нагласио да  просјечни приход на годишњем нивоу од закупа износи око 350.000 конвертибилних марака.

«На првој лицитацији лицитирано је тек 1.150 хектара, јер је остатак до тренутно издатих 3.205 био миниран. Брчко дистрикт још има 797 хекатара у свом власништву који нису дати под закуп. Нажалост око 500 хектара још се налази под минама, а око 200 хектара је спремно за закуп» рекао је Јефимић.

Он је подсјетио да је у току рад на измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту у власништву Брчко дистрикта. Предложено је да се убудуће земљиште издаје само за ратарско пољопривредне културе и на рок од 10 година.

Јефимић је нагласио да у Канцеларији не располажу  подацима  да ли на подручју Брчко дистрикта има нелегално обрађених  пољопривредних површина.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.