RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nova školska godina na području Distrikta započinje narednog ponedjeljka

Iako su pripreme za početak nove 2016/2017 školske godine, koja na području Distrikta započinje narednog ponedjeljka, još uvijek u toku, Boško Stojković šef Odjela za obrazovanje brčanske Vlade smatra da će ona ipak započeti bez poteškoća.

BOSKO STOJKOVIC

On je kazao da su pripreme za početak redovne nastave u toku, s tim da su mnoge stvari već urađene dok pojedine detalje treba još završiti kod opremanje određenih školskih objekata.

„Radovi na krečenju se privode kraju, mada ima i onih koji će možda ući u narednu školsku godinu kao započeti, ne završeni, a koji su nešto većeg obima“, dodao je Stojković.

Kada je riječ o nabavci udžbenika, rekao je da jedan dio udžbenika još nije isporučen ali da se nada da će biti do početka nastavne godine.

Prema njegovim riječima, problem oko prijevoza učenika još nije riješen. On je pojasnio da je problem nastao kada je došlo do smanjenja broja učenika, čime je prijevoznik došao u gubitak jer je na početku potpisivanja okvirnog ugovora bilo oko 500 učenika više, zbog čega je i zatražio raskid ugovora.

„Obavili smo nekoliko razgovora sa prevoznikom, da se dogovorimo oko načina i dinamike prevoza učenika. Međutim, nismo do kraja postigli sporazum tako da je to pitanje otvoreno. Ovih dana ćemo imati još razgovara na tu temu kako bi obezbijedili prevoz učenika u škole 5. septembra. Ako se to ne dogodi tražićemo alternativno rješenje da ipak nađemo načina da djeca imaju prevoz, odnosno nadoknadu štete kod prevoza, odnosno troškova putne karte i slično“, pojasnio je Stojković.

Još je dodao da u obrazovanju računajući i predškolske ustanove, trenutno nedostaje oko 150 nastavnika. Međutim, kako je istakao, dok se ne stvore zakonski uslovi za raspisivanje konkursa, više neće biti honorarnog pokrivanja časova, odnosno postojeći nastavnici neće više moći raditi duple norme jer je time postao upitan kvalitet nastave.

„Idemo po ugovorima da zaposlimo nastavnike koji nisu u radnom odnosu, one koji se nalaze na birou ili jednostavno na tržištu rada, a imaju diplome koje odgovaraju. Njih ćemo angažovati na tri mjeseca, a nadam se da će to i Vlada sutra prihvatiti kao jedino alternativno rješenje u ovom trenutku dok se ne donese novi zakon kako bi pitanje nedostajućeg kadra riješilo“, rekao je još Stojković.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.