RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

UDIK predstavio publikaciju pod nazivom „Ratni zločini u Brčkom 1992-1995- PRESUDE“

U povodu Međunarodnog dana nestalih, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), predstavilo je publikaciju pod nazivom „Ratni zločini u Brčkom (1992-1995)-Presude“.

Ovo je prva knjiga iz edicije „Ratni zločini-transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini“, u okviru koje se nalazi ukupno 14 presuda za ratne zločine koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom u Brčkom tokom rata devedesetih.

Edvin Ćudić, koordinator UDIKA, kazao je da je nakon skoro 20 godina od rata, ovo prva publikacija i za Brčko i za BiH, koja tretira sve tri konfesije, odnosno sva tri naroda koja su optužena za ratni zločin u ovom gradu.

edvin c kanka

„Ono što je za nas zabrinjavajuća činjenica jeste da je pravosuđe Distrikta donosilo jako niske kazne u pitanju sve tri konfesije za osuđivanje za ratne zločine. Najniža kazna je godinu dana, a najviša 15 godina“, dodao je Ćudić.

Prema njegovim riječima, strašna činjenica je da u ovom gradu ne postoji spomenik civilnim žrtvama rata, svim ubijenim u ovom gradu, kao niti direktna inicijativa za njegovu izgradnju.

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.