RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Nova školska godina počinje bez problema, prijevoz obezbijeđen

Povodom početka nove školske 2016/2017. godine u ponedjeljak 5. septembra, Boško Stojković šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, sa svojim saradnicima održao je konferenciju za novinare, na kojoj je izjavio da je za nesmetan početak nastavnog procesa sve spremno.

Stojković je istakao, da je u osnovne škole u novoj 2016/2017. školskoj godini, ukupno upisano 619 učenika, dok je u srednje škole od planiranih 860 učenika, upisano 836 učenika jer u Gimnaziji nije upisano jedno kompletno odjeljenje. On je dodao da je pored upisa, Odjel provodio i aktivnosti vezano za nabavaku udžbenika, tako da su skoro svi nabavljeni, te kazao da su izvršene i promjene nastavnih planova.

„U osnovnoj školi gdje smo uveli i drugi čas vjeronauke kao alternativni predmet za učenike u drugoj i trećoj trijadi. Kada su u pitanju nastavni planovi u srednjim školama, ove godine imamo dva nova zanimanja u Ekonomskoj školi, i to bankarski i komercijalni tehničar. Imali smo izmjena i kod ostalih nastavnih planova i programa, a to je kada je u pitanju vjeronauka i etika. I naravno izvršili smo promjene u jednom djelu pedagoških standarda“, pojasnio je Stojković.

On je naglasio, da će se zbog nemogućnosti usvajanja zakona ići u proces Izmjene Pravilnika o zapošljavanju, kako bi se riješio i problem nadostajućeg nastavnog kadra.

„Koji će skratiti rokove i procedure. A isto tako da bi pokrili sve nastavne časove za prva tri mjeseca ćemo obezbijediti nastavnike koji ne rade, njih ćemo primiti po Ugovoru o djelu za naredna tri mjeseca, kako bi u tom periodu pripremili konkurse i proveli procedure za njihov prijem“, kazao je Stojković.

Prema njegovim riječima, problem prijevoza učenika riješen na način da je sa dosadašnjim prijevoznikom dogovoreno da do kraja godine vrši prijevoz učenika, prema ugovoru koji je na snazi, a da se u međuvremenu rješavaju sporna pitanja koja se odnose na broj djece i iznos novca za prijevoz.

Mara Matkić, šefica Pododjela za predškolski i osnovno obrazovanje, dodala je da je predškolska ustanova „Naša djeca” jučer počela sa radom i da se u njoj nalazi 406 djece organizovanih u 18 odgojno-obrazovanih skupina.Također je naglasila, da je broj prvačića u posljednjih nekoliko godina sličan, između 620 i 670 djece.

„Ukupan broj učenika u osnovnom obrazovanju u svim školama ove godine je pao ispod 6.000 što do sad nije bio slučaj. Istina to je 5.990 učenika ali bez obzira, tendencija je u opadanju ukupnog broja učenika, zbog toga što još uvijek više učenika izlazi u devetim razredima iz škola nego što se upisuje u prvi razred“, naglasila je Matkić.

Govoreći o tome zašto u Gimnaziju ove godine nije upisano jedno kompletno odjeljenje Slavoljub Bašić, šef Pododjela za srednje obrazovanje je rekao, da smatra da je sigurno došlo vrijeme da se rade neke inovacije u pogledu plana upisa.

„Odnosno da se pokuša naći rješenje da se podigne kvalitet obrazovanja što je najbitnije, jer Gimnazija zahtijeva učenike sa izuzetno dobrim predznanjem. Naravno mi ćemo morati da se pozabavimo analizama i da vidimo uzroke takvog stanja“, rekao je Bašić.

Ovom prilikom, Boško Stojković je u svoje i ime svojih kolega, svim učenicima i profesorima zaželio sretan početak školske 2016/2017. godine, sa željom da im bude ugodna i kvalitetna.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.