RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Određen pritvor Mirku Bosnić osumnjičenom za ubistvo mladića iz Brčkog

Osnovni sud Brčko distrikta BiH, juče 01. septembra 2016. godine, održao je ročište za određivanje pritvora prema osumnjičenom Mirku Bosnić, protiv koga se vodi istraga zbog krivičnog djela -ubistvo- iz člana 163. stav 2. tačka 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, koje se desilo u Brčkom 23. maja 2015. godine, kada je osumnjičeni Mirko Bosnić zajedno sa osuđenim Goranom Ristićem na podmukao ili svirep način lišio života M.D. (23) iz Brčkog.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, dana 29.05.2015. godine, podnijelo je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom Mirku Bosnić, te je na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora ostalo kod podnesenog prijedloga jer se osumnjičeni krio i jer postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, shodno članu 132. stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Odlučujući o prijedlogu Osnovni sud Brčko distrikta BiH je održao ročište na kome je saslušao stranke i branioca povodom prijedloga za određivanje pritvora, te je donio rješenje kojim je u cijelosti prihvatio prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH i prema osumnjičenom Mirku Bosnić odredio pritvor u trajanju od 1 (jedan) mjesec, računajući od momenta lišenja slobode. Protiv rješenja kojim je određen pritvor stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom.

Napominjemo da se osumnjičeni Mirko Bosnić od izvršenja krivičnog djela nalazio u bjekstvu, a slobode je lišen u Republici Srbiji, nakon čega mu je od strane Višeg suda u Novom Sadu dana 09.03.2016. godine određen pritvor, u kome se nalazio do završetka ekstradicionog postupka, te je juče, 01. septembra 2016. godine, izručen Bosni i Hercegovini na graničnom prelazu Rača.

Nakon što je razdvojen krivični postupak protiv osumnjičenih Mirka Bosnić i Gorana Ristić za ubistvo M.D., Osnovni sud Brčko distrikta BiH je 08. jula 2016. godine donio presudu kojom je optuženog Gorana Ristić oglasio krivim da je kao saizvršilac na podmukao način lišio života M.D. čime je počinio krivično djelo -ubistvo- iz člana 163. stav 2. tačka 1., u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

                                                                                                            Portparol

                                                                                              Pravosudne komisije BD BiH

                                                                                                          Jelena Lakić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.