RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

U tijeku priprema Odluke o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja i boraca Brčko distrikta

Usvajanjem Proračuna Brčko distrikta za 2016 godinu stvorene su pretpostavke za daljni rad i realiziranje programskih zadataka Službe  Boračko invalidske zaštite  Brčko distrikta BiH, kazao je Senad Bešić prestojnik Službe  Boračko invalidske zaštite Brčko distrikta BiH  . Bešić je pojasnio da su određeni projektni  zadaci  , u skladu s privremenom odlukom o financiranju , stavljeni  u funkciju , i već su završeni.

Odluka o primjeni prava i zaštite civilnih žrtava rata  u potpunosti je realizirana za 2016 godinu i isplaćenja su   sredstva za mjesec kolovoz. Jedan dio  prava ratnih vojnih invalida i obitelji  poginulih branitelja i boraca  s prostora Brčko distrikta BiH , su  u skladu s odlukom o privremenom financiranju , također  realizirana, a to je program nabave lijekova , zatim jedan dio sredstava za program pomoći  u slučaju smrti korisnika prava, dok je u tijeku  realiziranje  jednog  seta  prava. Danas ulazi u proceduru Odluka o nabavi udžbenika za djecu ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja i boraca , za što je izdvojeno 150.000 KM. U tijeku je priprema Odluke o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i obitelji  poginulih branitelja i boraca , i za ovaj program javni poziv će biti raspisan u tijeku ovoga mjeseca.

Bešić kaže da je za petak 09. rujna tekuće godine zakazan sastanak s predstavnicima demobiliziranih branitelja i boraca,  i u toj oblasti još nije bilo realiziranja programskih zadataka.

Bešić navodi da je malo ostalo vremena do kraja tekuće godine , ali njegova su očekivanja da će sve predviđene zadatke, za što su izdvojena sredstva iz Proračuna  uspjeti realizirati. Prava vezana za pojedine oblasti su precizno definirana u proračunu za demobilizirane branitelje i borce, pomoć za slučaj smrti branitelja odnosno borca iznosi 180.000KM, za liječenje i  jednokratnu  novčanu pomoć demobiliziranih branitelja i boraca 100.000 KM i stambeno zbrinjavanje branitelja i boraca  600.000. KM , kao  i iznos koji se izdvaja na godišnjoj razini za primjenu odluke Skupštine Brčko distrikta  za civilne žrtve rata  je milijun KM. Ukupna sretstva za ovu kategoriju  na godišnjoj razini iznose blizu  četiri milijuna konvertibilnih maraka, istakao je još Senad Bešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.