RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Одржан помен страдалим Буковчанима

Пред стотињак мјештана Буковца и гостију данас је на Споменику српским жртвама ратова у 20 вијеку у овом селу одржан помен за  за четири страдала Буковчана у Првом , 59 у Другом свјетском рату и за 27 становника Буковца који су у нападу Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране страдали на данашњи прије 24 године.

На помену страдалим становницима Буковца у 20 вијеку, чија су имена уклесана мермерни Споменик, протонамсјеник Никола Лукић је подсјетио да ће се  «божанска правда сигурно задовољити».

obracanje-lukica

«Ми тражимо да се задовољи и  овоземаљска правда и да они који су одговорни за злочин почињен над становницима Буковца одговарају» рекао је протонајесник Лукић.

Он је окупљене Буковчане и њихове госте позвао на јединство, толико потребно српском народу.

«Ови страдалници су нам примјер и опомена да своје разлике које су међу нама превазиђемо и да ово што нас има сачувамо њихове жртве и наше границе које су вјековима натапане крвљу вјековима па тако и у овом посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату» истакао је протонамјесник Никола Лукић.

Радо Пурић, становник Буковца и свједок страдања Срба у том брчанском селу које се догодило на данашњи дан прије 24 године нема дилему кад је ријеч о обавези да се присјећамо страдалника.

«Наша је морална обавеза да се окупимо код овог Споменика  и да се присјетимо тог страдалног времена и наше браће, рођака, пријатеља и познаника који су сви до једнога живот изгубили на кућном прагу. Од 27 страдалих 19 су по свим мјерилима цивилне жртве. Иако се знају имена наредбодаваца и диркетних починилаца, за  убиство тих људи, а што представља ратни злочин још нико није одговарао» истакао је Пурић.

predstavnici-bors-a-polazu-vijenac porodice-polazu-vijenac

Вијенце и цвијеће на споменик су положили чланови породица страдалих Буковчана, представници Удружења насталих из Отаџбинског рата те  чланови руководстава српских политичких партија.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.