RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pedijatri preporučuju vakcinaciju, roditelji u dilemi

U posljednje vrijeme tema koja zaokuplja pažnju roditelja je vakcinacija djece. Roditelji su zbog raznih dostupnih informacija, često u dilemi da li da vakcinišu ili ne svoju djecu.

Bez obzira na dileme roditelja, brčanski pedijatar Nihad Musić, stava je da djecu treba vakcinisati, a ne vjerovati u informacije na internetu, iza kojih većinom ne stoji ni nauka ni znanje.

music-nihad

„Ono što stvara dilemu su natpisi da vakcina MRP-a, navodno ima uticaj na pojavu autizma, a što naravno nije nigdje dokazano naučno“, precizirao je Musić.

Prema njegovim riječima, na svijetu ne postoji nijedan idealan lijek, tako da je i za sve vakcine sigurno da postoje nuspojave i neželjene reakcije.

„Ali kad se gleda negativna posljedica i dobitak u odnosu na cjelokupno stanovništvo, onda je benefit puno veći nego nekakve neželjene reakcije na vakcinu“, dodao je Musić.

Kako je kazao još, sve vakcine, pa tako i one koje se daju djeci u BiH su, prošle proceduru provjere kvaliteta.

„Činjenica je da se velika većina vakcina proizvodi u Indiji ali te vakcine podliježu standardima i kontrolama Svjetske zdravstvene organizacije. Čitava Evropa uizma vakcine iz Indije jer je tamo njihova proizvodnja jeftinija nego recimo u Njemačkoj, koja isto tako uzima vakcine iz Indije. I to stvara zabunu“, pojasnio je Musić.

On je naglasio da je vakcinacija obavezna u Bosni i Hercegovini, ali da ne postoje sankcije za roditelje koji ne žele da vakcinišu svoju djecu.

Na kraju je dodao, da je broj roditelja koji ne žele da vakcinišu djecu u Distriktu još uvijek zanemariv, ali i da su to roditelji koji iz nemarnosti ne vakcinišu svoju djecu, a ne zato što imaju jasan stav da neće da vakcinišu djecu.

Anketirani građani Distrikta, i po ovom pitanju naravno imaju različite stavove.

vakci

Neki su stava da je djecu treba redovno vakcinisati, dok drugi opet, pogotovu oni koji su imali loša iskustva, smatraju da su današnje vakcine opasne i da su uzročnici mnogih bolesti.

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.