RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Локални избори у Брчком протекли у фер и коректној атмосфери

Предсједница брчанске Изборне комисије Андреа Штркаљ – Мркоњић оцијенила је да је изборни процес у Брчком протекао у веома доброј атмосфери и без већих проблема и нерегуларности.

«Изборни процес у Брчком који смо успјели провести без нерегуларности и тежих кршења изборних норми оцјењујем као позитиван. Ми смо први пут утврђивали прелиминарне изборне резултате. Пошто се вршило поновно бројање гласова са 23 бирачка мјеста морамо извршити дубљу анализу бирачког процеса како бисмо утврдили гдје су настале погрешке», прецизирала је предсједница Штркаљ-Мркоњић.

Она је подсјетила да је Централна изборна комисија БиХ, након бројања гласачких листића на преостала три бирачка мјеста, синоћ објавила непотпуне и незваничне резултате са 140 редовних гласачких мјеста по којима је у Брчком највише гласова добила  коалиција СДС-НДП (5.885), а слиједе СНСД (5.500), СДА (4.972) и ХДЗ (3.843).

konacni-rezultat

«Мандате у Скупштини Брчко дистрикта осигурали су и Брчански демократски покрет (3.241), Коалиција ПДП-НС (2.740), ХСС-Браћа Радић (2.306), СББ -Фахрудин Радончић (2.040), СДП БиХ (2.022), С БиХ (1.777), СП (1.763) и ДФ (1.308). Националне мањине у будућем сазиву брчанске Скупштине представљаће Алија Дењагић (528) и Ћазим Дачај (383)», прецизирала је Штркаљ- Мркоњић.

konacni-poredak-pita

Она је подсјетила да у број гласова које је објавила ЦИК БиХ нису још убројани гласови са мобилних бирачких мјеста, непотврђени листићи, гласачи у одсуству и дио гласова пристиглих поштом.

«Централна изборна комисија по Изборном закону коначне резултате треба да објави у року од 30 дана након одржаних избора, односно до 2. новембра 2016. године», истакла је Штркаљ-Мркоњић.

У Брчком је од 86.728 регистрованих бирача гласало 42.858 гласача од којих је 41. 503 важећих листића.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.