RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kupovinom grla s podrijetlom i zdravstvenim uvjerenjem spriječiti pojavu “plavog jezika”

Pododjel za veterinarstvo odnosno Veterinarska služba Brčko distrikta BiH privodi kraju aktivnosti na vađenju krvi kravama i junicama na zarazne bolesti.

Stevan Radić, direktor Veterinarske službe je kazao da su, u prethodnom razdoblju, odgovorili na sve izazove u sprovođenju mjera koje je Vlada zacrtala i za iste izdvojila sredstva bez obzira na stvari u oruženju koje se događaju, a prije svega, na pojavu zaraznih bolesti.

“Uzorkovano je blizu 4.000 rasplodnih grla i za sada nemamo pozitivnih rezultata, odnosno oboljelih grla, a što pokazuje da je Vlada distrikta, u proteklom razdoblju, uradila dobar potez, tako da nemamo opasnosti od zaraze, od zoonotičnih bolesti koje se prenose na čovjeka i pričinjavaju materijalne štete”, kazao je Radić.

Prema njegovim riječima, sprovedene su i ostale aktivnost poput cijepljenja ovaca protiv bruceloze, a to je projekat koji se odvija na cijeloj teritoriji BiH. Projekat se financira donatorskim sredstvima, s tim da Distrikt osigurava rad na tim poslovim.

Radić napominje da, s tim u svezi, na našem području nema ovaca oboljelih od bruceloze.

“Zabrinjavajuće je u sljedećem razdoblju pojava plavog jezika”, ističe Radić i navodi da je ova bolest prisutna na cijeloj teritoriji BiH, u oba entiteta, a radi se o vrlo opasnoj bolesti koja nanosi velike ekonomske štete, ali koja nije opasna za ljude, jer nije zoonotična bolest. 

U sljedećem razdoblju će, u skladu s državnom politikom, Vlada Brčko distrikta donositi mjere i usklađivati program mjera, a trenutačno su u tijeku analize i procjene na terenu, kao  i procjene Instituta.

“Vrlo je moguće da će se pristupiti cijepljenju, ali ono što je bitno za naše građane je da obvezno vode računa prigodom nabave, odnosno kupovine grla, da ne uzimaju grla bez popratnih papira i da isključivo treba uzimati zdrave životinje s podrijetlom, odnosno sa zdravstvenim uvjerenjem gdje su izvršene sve pretrage na životinjama, jer se preko jedne životinje, primjerice ovce, može prenijeti bolest na cijelo stado .Bolest se prenosi preko vehtora komarca i mušice”, napominje Radić.

Radić podsjeća građane koji rade svinjokolju da obvezno pregledaju meso zaklane životinje na Trihinelu spiralis, odnosno u narodu poznatiju kao “trininelozu” jer se radi o opasnoj zoonozičnoj bolesti koja se, konzumiranjem svinjskoga mesa, prenosi na ljude.

Cijena pregleda mesa je simbolična i kao i prethodnih godina  iznosi 5 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.