RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odlazak mladih sportista iz Brčko distrikta

Odlazak mladih sportista iz Brčko distrikta i iz cijele zemlje diktiran je izvorom financija, koje našim klubovima i pojedincima uveliko nedostaju. Ako k tome još dodamo činjenicu da jedan sportista u većem klubu nije mirovinski i zdravstveno osiguran, tada je sasvim razumljiva čežnja mladih za odlaskom u inozemstvo i tamošnje klubove.

Stojanovićeva priča

Dražen Stojanović, počeo je trenirat rukomet sa deset godina u brčanskom klubu “Jedinstvo”, a iza sebe ima 22 godine rukometne karijere. Danas  je dio tima rukometnog kluba “Spačva” Vinkovci i trenutno brani u premijer ligi R Hrvatske.

drazen-toooo
Dražen Stojanović

“U hrvatskom klubu sam jako dobro prihvaćen. Hrvatska je zemlja koja je u kontinutitetu na rukometnom vrhu. Što se tiče mog kluba i npr. brčanske “Lokomotive” ili “Jedinstva” gdje sam igrao, ovaj klub je finansiran s više strana, od drvne industrije “Spačva” do Grada Vinkovci. Stabilni smo finansijski, a penziono i zdravstveno nije upitno. Lijepo mi je tamo i evo već petu godina sam u tom klubu, tako da mogu reći da sam prezadovoljan”, istaknuo je Stojanović.

Nakon što završi sa rukometnom karijerom, Stojanović se namjerava obrazovati kroz trenersku školu, te svoj život usmjeriti ka sportskoj pedagogiji u radu sa djecom.

 

 

Problem financija

Tijekom istraživanja teme, upriličili smo razgovor s Davorom Todorović, diplomiranim difovcem i jednim od najboljih sportskih mladih trenera na našim prostorima. On trenutno ne može naći posao u svoj struci. Zbog ljubavi prema atletici osnovao je svoj klub koji danas broji oko sedamdeset članova.

“Ne postoji mehanizam da bi se sačuvali talentovani sportisti u državi. Vlasti nemaju strategiju da bi ih zadržali. Ljudi teže ka egzistenciju, a s obzirom na državu, kod nas ne postoji sportska plata, a kamoli šta drugo. Ako se ulaže u sport i sportistu on ostaje tu, jer od njega zavisi talenat koji će prenijeti nekome drugom. To je i u vezi sportske stipendije, koju će budući uspješni sportista kroz svoj doprinis vratiti”, odgovara Tododrović na temu o odlasku mladih sportista iz Brčkog i BiH.

Danijel Lazukić ima 23 godine i aktivno trenira odbojku osam godina, od koje se, kako kaže,ne može živjeti, a zašto mora raditi u privatnom sektoru. Tvrdi da bi u inozemstvo otišao prvom prilikom, a mladima poručuje da se trude i rade.

Upravo zbog načina financiranja sporta u našoj zemlji i neusaglašenja regulative ove oblasti, mladi sve više posustaju i teže ka odlasku iz BiH. Lazukić je samo jedan od takvih koji teško da će moći skrojiti svoju sportsku karijeru u ovom gradu i od nje egzistencijalno opstati. Slično je i sa Todorovićem, kao i mnogim drugim ljudima sa diplomama.

No, trud i rad ostaju nam kao jedine garancije za uspjehom, možda upravo poput Stojanovićevog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.