RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Грађани Дистрикта жале се на спискове за обнову и за социјална давања

Шефица Одсјека за жалбе, људска права и комуникацију са грађанима у брчанској Влади, Јасминка Атић, изјавила је за радио Брчко да је у протеклој години овом Одсјеку поднешено 148 жалби, од чега је 76 жалби упућено писаним путем.

„Највећи  број писаних жалби, 16 односило се на Одјељење за здравство, четрнаест жалби поднешено је због Одјељења за избјегла и расељена лица, затим слиједе Кабинет градоначелника пет жалби, по четири жалбе на поступање Одјељења за стручне и административне послове и Одјељења за јавни регистар, те по три жалбе на Канцеларију за управљање јавном имовином и Одјељење за јавне послове“, прецизирала је шефица Одсјека, Јасминка Атић.

По њеним ријечима, највећи број усмених жалби грађани су поднијели на поступање Одјељења за здравство и Одјељења за избјегла и расељена лица.

„Највећи број жалби, уопште, односи се на финансијска давања која су провођена по посебним програмима Владе дистрикта Брчко. У Одјељењу за здравство жалбе се тичу социјалних давања, а у Одјељењу за избјегла и расељена лица на давања по програму санације у рату оштећених објекатакао и  у поплавама 2014. године“, истакла је шефица Атић.

Говорећи о жалбама на социјална давања, шефица Атић је истакла да је се жалбе односе на програме социјалног збрињавања бивших радника ОДП „Интерплет“ и ОДП „Избор“  који су се жалили на критеријуме додјеле социјалне помоћи, давања радницима који сада живе ван БиХ, као и вишеструко остваривање помоћи појединих радника.

Шефица Атић подсјећа да су се грађани такође жалили на поступање Центра за социјални рад приликом неостваривања социјалне помоћи и скидања са листе корисника те помоћи, док се жалбе на Кабинет градоначелника тичу поступања инспекција.

„Жалбе грађана на рад Одјељења за стручне и административне послове тичу се радно-правног статуса. Наиме, бивши запосленици Полиције дистрикта Брчко српске националности, жалили су се на пензионисање јер за Бошњаке и Хрвате нису важили исти критеријуми. Разлог таквог односа су правни основ који се изводи из ентитетских Закона о пензионо-инвалидском осигурању“, истакла је Јасминка Атић.

Она је додала да је било жалби и у вези са изградњом обилазнице око Брчког.

Шефица Одсјека, Јасминка Атић, је потврдила да овај орган до краја испрати сваку жалбу, било да се ради о повољном или неповољном одговору по жалби грађана.

„Наш циљ је да грађанин зна како се поступило по његовој жалби, шта се учинило, која су његова права и како може да оствари право за које мисли да је ускраћено. Све жалбе се ријеше, само је питање да ли су грађани задовољни одлуком или не“, закључила је шефица Одсјека, Јасминка Атић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.