RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Strategija za zaštitu životne sredine uslov i za pristupanje sredstvima IPA fondova

Među više obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, jedna od najvažnijih obaveza je u oblasti zaštite životne sredine. Upravo zbog toga, ali i zbog mogućnosti pristupa IPA fondovima, Skupština Brčko distrikta BiH donijela je Strategiju za zaštitu životne sredine Brčko distrikta na period od deset godina.

Zakon o zaštiti životne sredine tačno je precizirao da je Skupština Brčko distrikta u obavezi da donese jedan ovakav planski dokument, što je i urađeno u februaru ove godine na prijedlog Odjela za prostorno planiranje i imovinsko –pravne poslove brčanske Vlade. Nada Ljubojević, viši stručni saradnik za zaštitu okoliša u ovom odjelu, istakla je da Strategiju za zaštitu životne sredine Brčko distrikta čine još tri sektorske strategija, i to strategija zaštite prirode, strategija zaštite vazduha i strategija upravljanja otpadom.NADA LJUBOJEVIC“Ovaj strateški dokument prije svega donesen je u cilju razvoja privrede, ali uz pridržavanje svih mjera iz oblasti zaštite životne sredine. Nosilac izrade ovog dokumenta je izvršio analizu postojećeg stanja u Brčko distriktu za sve ove četiri oblasti, utvrdio nedostatke, predložio određene ciljeve i mjere, dao rokove i odredio koje odjeljenje je zaduženo za koju oblast da sve te mjere realizuje za ovaj desetogodišnji period”, pojasnila je Ljubojević.

Prema njenim riječima, donošenje ovog dokumenta bio je i jedan od uslova kako bi se moglo pristupiti sredstvima iz IPA fondova.

“Ali i sredstvima Svjetske banke, i Banke za obnovu i razvoj. Sve te institucije će podržavati i podržavaju ovakve velike infrastrukturne projekte koji za cilj imaju zaštitu i unapređenje životne sredine”, dodala je Ljubojević.

Kako je pokazala analiza, Brčko distrikt, rekla je, hitno treba da riješi pitanje zbrinjavanja čvrstog otpada, kao i pitanje prečišćavanja otpadnih voda.

Na kraju je naglasila, da je jedna od mjera koju strategija prije svega nalaže i da se izvrši usklađivanje domaćih postojećih zakona sa zakonima Europske unije, te da Odjel za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove već radi na izradi novih zakona iz ove oblasti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.