RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Banjaluci sutra prva zajednička sjednica vlada RS i FBiH

U Banjaluci će sutra biti održana prva zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

Entitetski premijeri i ministri razmatrat će pitanja koja se tiču zakonodavnog reguliranja pojedinih oblasti od obostranog značaja, te projekte prometne infrastrukture, posebno koridora 5-C, a očekuje se da će biti riječi i o mehanizmu koordinacije. 

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je istakla da će na zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Federacije BiH biti razgovarano o tome šta je urađeno i šta treba uraditi u okviru Reformske agende.

– Imamo akcione planove koji vrlo egzaktno pokazuju šta je koji nivo vlasti uradio i moram reći da smo mi zadovoljni našim rezultatima – rekla je ranije Cvijanović.

Najavila je i da će na sjednici biti riječi i o putnoj komunikaciji, odnosno najavljenoj izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, u okviru čega će se očekivati veliki aktivizam entitetskih vlada i ministarstava, koji će morati da surađuju s nadležnim ministarstvom na državnom nivou.

– Ovo će biti neki prvi korak, nakon čega će naša radna grupa moći zajedno da radi na konkretnim stvarima, mislim na samu trasu i sve uslove koje je potrebno sagledati. Razgovarat ćemo i o financijskoj konstrukciji – dodala je Cvijanović ističući da je potrebno da se entitetske vlade pripreme prije nego što taj projekt dođe na dnevni red da bude realiziran.

Razmijenit će i iskustva u primjeni novih zakona koji su usvojeni u RS-u u borbi protiv sive ekonomije, s obzirom na to da se i FBiH sprema da donese takve zakone.

– Na zajedničkoj sjednici definirat ćemo načine suradnje dviju entitetskih vlada – koliko će biti potrebno tih sjednica godišnje, s kojim razlozima i šta time treba da se postigne – navela je Cvijanović.

Na dnevnom redu bit će nekoliko točaka, a uvjerena je da će usvojiti čitav niz dobrih mjera i zaključaka.

Sjednica će biti održana u Administrativnom centru Vlade RS-a, u Banjaluci, u 13.00 sati.

Uoči zasjedanja bit će održani bilateralni sastanci ministara vlada RS-a i Federacije BiH od 12.00 do 13.00 sati.

Izvor/Foto: http://www.vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.