RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom potrebno razviti privredu i ekonomiju, te tako spriječiti odlazak mladih

Svečanom akademijom kojoj su, uz domaće zvaničnike, prisustvovali entitetski i državni, te predstavnici međunarodne zajednice i diplomatije u BiH, danas je u Brčkom obilježena 17. godišnjica od uspostave Brčko distrikta BiH.

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunal za Brčko, Džon Klint Vilijamson, ovom prilikom, je istakao da su promjene koje vidi u Brčkom sada, nakon svog povratka poslije deset godina, fenomenalne. Novi arbitar je dao nekoliko komentara vezano za superviziju koja je suspendirana 2012. godine, kao i  ovlaštenja samog Tribunala.akademija 1“Iako je odlučeno da se suspenzira supervizija, ovlaštenja koja je imao supervizor su suspendirana ali ona i dalje postoje, kao što je slučaj i sa ovlaštenjima samog Tribunala. Ta ovlaštenja će ostati i dalje na snazi sve dok supervizor uz saglasnost Visokog predstavnika ne zaključi da su institucije uspostavljene, da funkcioniraju efikasno i po svoj prilici trajno. Kao dio tog cjelokupnog procesa procjene stanja u Brčkom mi ćemo i dalje nastaviti da pratimo razvoj situacije”, kazao je arbitar Vilijamson.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Siniša Milić, naglasio je da se optimizam u Brčkom temelji, prije svega, na činjenici da Brčko ima stimulitivan pravni i politički status, dragocjene prirodne resurse, da je komunikacijski dobro povezan sa svojim okruženjem ali prije svega da ima vrijedne ljude. Kako je rekao, građanima pripadaju zasluge za to što je Distrikt danas stabilno multietično društvo, te da je Vladin zadatak da napravi nadgradnju u ekonomskom smislu.

“Ukoliko ne budemo obezbijedili dovoljno radnih mjesta bojim se da sve naše prednosti padaju u vodu i obesmisliće se svaki naš potez ako ne budemo obezbijedili ostanak mladih ovdje. Statistike govore da ljudi odlaze, ne samo iz Brčkog već iz cijele BiH. Mislim da smo danas svi svjesni da je ekonomija ta koja može da učini ovo područje i perspektivnim i da su to pitanja na kojima moramo da radimo”, rekao je Milić.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, kazao je da je 17 godina postojanja Brčko distrikta dovoljno vremena da se sada konstatuje da Distrikt ima stabilne institucije i uređene među etničke odnose.akademija 3“Ono što predsotji i na čemu nismo još uvijek položili ispit jeste razvoj ekonomije i privrede ovog grada kako bismo zadržali ljude na ovom prostoru. Jer definitivno iz Brčkog, u značajnijem broju u odnosu na ostale prostore u BiH, građani napuštaju ovu sredinu. To je primarna zadaća brčanskih vlasti i vjerujem da ćemo u ovoj godini iskoristiti tu šansu, obzirom da nije izborna, i baviti se isključivo privredom i ekonomijom, a zanemariti druge političke teme koje nas opterećuju”, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik Milić je još istakao da smatra da se Brčko distrikt kreće prema tome da se vrlo brzo konstatuje da institucije Distrikta funkcionišu i efikasno i trajno, što je jedan od uslova za potpuno zatvaranje supervizije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.