RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zbog jačeg izlivanja Tinje pogoršano stanje u Donjoj Skakavi, Poljacima i Jagodnjaku

Stanje sa poplavama na području Brčko distrikta je, prema poslednjim informacijama, pogoršano u dijelu Donje Skakave, Poljaka i Jagodnjaka jer je došlo do jačeg izlivanja rijeke Tinje iz korita.

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Pododjeljenju za civilnu zaštitu kaže da je put u Bukviku, od željezničke pruge do mosta, preplavljen.

“Zbog toga je uslijedilo zatvaranje ovog dijela puta za saobraćaj, ali ipak postoji mogućnost prelaska viših vozila na vlastitu odgovornost“, rekao je Hasanbašić.

U Vukšić je danas poslat bager koji prokopava jedan kanal, a pune se i vreće pijeskom u cilju provođenja aktivnosti na sprječavanju nadolazećeg poplavnog vala rijeke Tinje. Na ovim područjima, tokom dana, nije bilo evakuacija stanovnika.

Prema Hasanbašićevim riječima, rijeka Brka koja se juče iz korita izlila u mjesnim zajednicama Palanka i Brka, danas se povukla pa je situacija na tom dijelu mnogo stabilnija.

Hasanbašić je podsjetio da su ekipe Civilne zaštite odmah nakon izlijevanja Brke intervenisale u Rašljanima, Maoči, te Palanci, Brci i Rahiću gdje je bilo najviše problema.

U ta mjesta je isporučeno 25 kubika pijeska u 2.000 vreća, te pružena pomoć stanovništvu. Privremeno je evakuisano ili, sa jedne na drugu lokaciju, premješteno tridesetak mještana Rahića i Brke.

Sve ekipe Civilne zaštite i spašavanja su i dalje na terenu i ukazuju svu potrebnu pomoć stanovnicima Brčko distrikta koji se, u hitnim slučajevima, mogu za pomoć obratiti na brojeve telefona 121 i 123.

Foto: Arhiva 2014.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.