RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Париз: Спријечен самоубилачки напад на Ајфеловом торњу

У Паризу је спријечен самоубилачки напад на Ајфеловом торњу, који су намјеравали да изведу двоје младих муслимана у склопу “прославе брака”?!

Они су жељели да се вјенчају без обзира на то што су премлади и упркос противљењу својих породица.

Планирали су да се младожења разнесе бомбом, а да млада, као удовица правог мученика, побјегне у Сирију.

Ову причу о двоје младих Француза који су прешли на ислам објавио је “Монд”, а у случај су се врло брзо укључили и истражиоци.

То је, како је након хапшења у свом исказу описала дјевојка, уништило њихов “феноменални план”.

Ријеч је о 20-годишњаку и 16-годишњакињи, који су се упознали преко портала за муслимане.

Он је у то вријеме био незапослен, те је већ био означен као особа која се радикализовала и која је могла бити укључена у терористичке нападе. Током 2015. године безуспјешно је покушавао да оде у Сирију.

Несуђена млада је хрватског поријекла по мајци, која је прешла на ислам заједно са кћерком, након што је ступила у контакт са једним Мароканцем.

У међувремену, двоје младих се додатно радикализовало. Дјевојка је напустила школу, састајали су се у тајности и планирали свадбу.

Док су тражили некога ко би их вјенчао повезали су се са Рашидом Касимом, репером, оптуженим да стоји иза многих терористичких напада у Француској.

У замјену за припреме за вјенчање, млади пар морао је да сними видео у којем се заклињу на вјерност “калифату”, односно “Исламској држави”.

Убрзо се прича о вјенчању претворила у планирање терористичког напада на Ајфеловом торњу.

Обоје су ухапшени, а у претрази стана несуђеног бомбаша самоубице пронађен је хемијски материјал и 70 грама експлозива какав је већ кориштен у неким нападима у Паризу.

Иако је ријеч о малој количини у питању је врло нестабилна и експлозивна смјеса, врло опасна за руковање.

Извор: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.