RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uvodi se više reda u angažovanju osoba po posebnim poslovima

Članovi brčanske Vlade usvojili su Izmjene Pravilnika o radu službenika i namještenika u organima Javne uprave koje prate promjene Zakona o državnoj službi, а kojim je uveden poseban institut angažovanja lica po osnovu ugovora o posebnim poslovima.

“Pravilnikom se propisuju kriteriji za rad ovih lica, uključujući i njihova primanja. Insistirao sam, s obzirom da se radi o posebnoj vrsti poslova i angažovanju lica mimo, zakonom propisane, konkursne procedure, da se ograniči broj lica angažovanih po ovom osnovu. Tako da je Vlada na prijedlog gradonačelnika usvojila ograničenje broja lica angažovanih po ovom osnovu i on ne može biti veći od 10 odsto od broja zaposlenih u tom organu uprave. Ovo rješenje će nas uvesti u kontrolisano angažovanje lica po ovom osnovu”, kazao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Prema njegovim riječima, pošto su na sjednici iznesene i određene zamjerke po pitanju nacionalne strukture, Vlada će to pitanje otvoriti na jednoj od narednih sjednica kolegijuma prethodno prikupivši informacije o tome.

“Kada je u pitanju rasprava na tu temu, uvijek se postavlja pitanje šta je to referentna vrijednost. Da li je to nešto što je iskazano na nivou odjeljenja ili na nivou svih organa uprave. Vjerujem da se Statut Brčko distrikta, pokazali su to i neki raniji slučajevi, u cjelini uglavnom poštuje i da tu nema nekih značajnijih odstupanja. U svakom slučaju otvorit ćemo raspravu jer sve treba da bude transparentno, naravno tim prije kada se radi o jednoj od statutarnih odredbi koja se tiče ravnomjerne zastupljenosti naroda u organima Javne uprave”, dodao je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.