RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Od sljedeće godine privremeno finansiranje moguće samo do 31. marta?

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je smjernice za izmjenu Zakona o budžetu na način da se rok za trajanje privremenog finansiranja ograniči na 31. mart, kao što je to bilo nekada.

“Ovim smjernicama je predviđeno da se Zakon o izmjenama Zakona o budžetu počne primjenjivati praktično od 2018. godine, odnosno priprema za donošenje budžeta za iduću godinu. Tad će se, u stvari, tek pokazati sposobnost ove Vlade za donošenje jednog tako važnog akta ”, kazao je gradonačelnik Siniša Milić.

Milić je naglasio da smatra da je veoma važno da se privremeno finansiranje ograniči iz razloga, kako je kazao, što se, jedan od najvećih prigovora Brčko distriktu u Izvještaju o napretku BiH na putu ka Europskim integracijama, upravo odnosio na kasno usvajanje budžeta za prethodnu godinu i predugo trajanje privremenog finansiranja.

“Mislim da ćemo uz ovo zakonsko ograničenje sigurno na vrijeme krenuti u izradu budžeta za 2018. godinu i procedure njegovog usvajanja završiti u skladu sa Statutom i zakonom”, istakao je, na kraju, Milić.

Mato Lučić, direktor brčanske Direkcije za finansije koja je predložila smjernice za izmjenu ovog zakona, istakao je da je osnovni cilj da Odluka o privremenom finansiranju ne može trajati duže od 31. marta u godini za koju se donosi budžet, i da se iznos te Odluke o privremenom finansiranju bazira na izvršenju budžeta u trećem tromjesečju prethodne godine.

“To znači da se vraćamo totalno na stari sistem u okviru kojeg se ograničava trajanje Odluke o privremenom finansiranju i pritiskaju odgovorni oko izrade proračuna i donošenja odluke o istom, najkasnije do 31. marta. Jer poslije 31. marta, po svim zakonskim rješenjima, ne postoji ništa. Nema ni privremenog finansiranja, nema ni proračuna. Mislim da je to normalno i vjerovato će novi Zakon o proračunu Brčko distrikta koji je u izradi tretirati onako kako je to Statut odredio, da se za narednu fiskalnu godinu proračun donosi do 31. decembra”, pojasnio je Lučić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.