RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Посјетом ученика Фабрици воде обиљежен Свјетски дан вода

У оквиру обиљежавања 22. марта, Свјетског дана вода, ученици Пољопривредне школе данас су, по осми пут, посјетили Фабрику воде на Плазуљама гдје су их запослени у фабрици упознали са цијелим процесом производње воде.

Домаћин за 37 ученика и наставника трећег разреда средње Пољопривредне школе био је Радослав Реметић, руководилац фабрике, који је госте упознао са технологијом и капацитетима за пречишћавање и контролу квалитета воде.

„Наша фабрика ради по технологији „Вабаг-Ватек“ која је намијењена пречишћавању надземних, али може пречишћавати и подземне воде. Фабрика има капацитет од 330 литара питке воде у секунди. Ми данас у систем убацујемо око 120 литара што задовољава потребе Брчко дистрикта“, нагласио је Реметић.

Појашњавајући ученицима разлоге изградње ретензије капацитета преко 85.000 кубика воде, Реметић је рекао да су разлози двоструки.Radoslav prica ucenicima„У ретензији се налазе резерве квалитетне сирове воде за потрошњу до 15 дана како би се избјегло свакодневно убацивање воде из ријеке Саве, посебно у периодима када је вода превише мутна. Други разлог је обезбјеђење таложења воде из Саве. Ми, дневно, трошимо седам до осам хиљада кубних метара воде која прође комплетну обраду уз додатак одређених хемикалија“, нагласио је Реметић.

Инес Мочевић, ученица Пољопривредне школе- смјер прехрамбени техничар изразила је, у име свих ученика, задовољство посјетом и оним што су данас научили.

„Поступак пречишћавања воде за нас је веома важан јер се та вода користи у прехрамбеној индустрији. Ми смо заиста задовољни што први пут имамо прилику да видимо цјелокупан процес“, нагласила је Мочевић.

Професорица у Пољопривредној школи, Гордана Ћурчић, подсјетила је да ученици ове школе, сваког 22. марта, поводом Свјетског дана вода посјете фабрику воде гдје стекну важна практична знања.

„Ученици трећих разреда занимања прехрамбени и еколошки техничар имају прилику да се упознају са једном заиста савременом фабриком воде, као и са основним физичко-хемијским анализама које се обављају у овој фабрици тако да на извјестан начин заокруже теоретска знања стечена у учионици“, нагласила је професорица Ћурчић.Radislav i JelenaЈелена Лугоња, асистент директора  у ЈП „Комунално“ у чијем саставу функционише Фабрика воде нагласила је значај оваквих посјета у циљу едукације младих.

„Ове године 22. март се обиљежава под мотом „Вода и отпадне воде“. Знамо да су отпадне воде један од неријешних проблема на подручју Дистрикта на чему треба да се ради. Ово је прилика да ученицима причамо о томе да и они, као младе генерације, треба да мисле о екологији и заштити природе“, нагласила је Лугоња.

Како би упозорила на непроцјењиви значај воде и њену све већу угорженост на Земљи, Генерална скупштина Уједињених нација одлучила је 1993.г одине да се 22. март сваке године обиљежава као Свјетски дан вода.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.