RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Џаферовић: Нису створени услови да стране судије напусте Уставни суд БиХ

Предсједавајући Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Шефик Џаферовић, изјавио је за KLIX.BA да, још увијек, нису створени услови да стране судије напусте Уставни суд БиХ те да је за такво нешто потребно измијенити Устав БиХ.

Џаферовић је рекао да се, у случају иницијатива СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, појављују двије врсте питања када је ријеч о Уставном суду БиХ. Прво је питање које се тиче покушаја СНСД-а да се промијени позиција Уставног суда БиХ и да се усвоји закон о Уставном суду БиХ којим би се прописао другачији начин организације и одлучивања.

“То није могуће урадити без промјене Устава БиХ зато што Устав БиХ даје широку аутономију овом суду узимајући у обзир уставну структуру БиХ у којој је отежан начин доношења одлука и свега онога што је везано за функционисање БиХ”, казао је Џаферовић.

Поновио је да је за такву врсту измјена потребно измијенити Устав БиХ и да законом није могуће промијенити структуру и начин одлучивања у Уставном суду БиХ.

“Друго питање се односи на статус страних судија у Уставном суду БиХ које именује предсједник Европског суда за људска права. У Уставу БиХ постоји одредба која каже да Парламентарна скупштина БиХ, својим законом, најмање пет година након закључивања Дејтонског мировног споразума може, а не мора, предвидјети другачији начин избора тројице судија које бира предсједник Европског суда за људска права”, рекао је Џаферовић.

Истакао је да за то морају бити испуњени одређени услови који нису испуњени, попут Анекса VII Дејтонског мировног споразума, па је ентитетско гласање постало етничко гласање у БиХ.

“У Уставу БиХ постоје и даље бројне могућности за бојкот и блокаду рада институција БиХ. Европска конвенција о људским правима уопће није примијењена у БиХ и није осигурана равноправност свих грађана на цијелој територији БиХ. Анекс IX који говори о јавним корпорацијама није имплементиран. Тако да, ако погледамо укупно стање у БиХ, због ових разлога нису се стекли увјети. Што се тиче страних судија, Парламентарна скупштина БиХ није и неће убудуће предвиђати другачији начин избора страних судија”, казао је Џаферовић.

Он је рекао да стране судије и аутономна позиција Уставног суда БиХ представљају Дејтонску равнотежу која омогућава функционисање БиХ.

“Не могу се стране судије искључивати, а све остало остављати исто. Онда БиХ не би могла функционисати. О страним судијама се може разговарати, али се у исто вријеме мора разговарати и о ентитетском гласању, о имплементацији Европске конвенције о људским правима, о реализацији Анекса VII и надлежностима на различитим нивоима власти”, додао је Џаферовић.

Закључио је да он уопће не разматра могућност замјене страних судија у Уставном суду БиХ.

Подсјећамо, медији су објавили да би стране судије већ наредне године требало да напусте Уставни суд БиХ позивајући се на Стратегију за реформу сектора правде у БиХ коју је усвојило Вијеће министара БиХ.

Извор:http://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.