RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održan Okrugli sto “ U borbi protiv nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom”

U organizaciji Udruženja građana “Ženski interaktivni Ruralni centar” Istočno Sarajevo, a u partnerstvu sa sarajevskim udruženjem “Žena ženama”, u brčanskom Omladinskom centru održan je Okrugli sto pod nazivom “ U borbi protiv nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom”.

o s 1

Na ovom Okruglom stolu predstavljeni su rezultati kampanje “Šutnja nije zlato”, kao i iskustva i prakse u oblasti nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH, a koja su temelj zagovaračke kampanje koja se realizuje od novembra prošle do oktobra 2017. godine.

Snježana Rosuljaš, portparol Udruženja građana “Ženski interaktivni Ruralni centar” Istočno Sarajevo, kazala je da ova kampanja tretira neadekvatnost krivičnog zakonodavstva u pogledu kažnjavanja nasilnika u porodici.

rosuljas

“Zaista treba raditi na rješavanju ovog problema koji je u porastu, zato što prvenstveno naše zakonodavstvo na adekvatan način ne tretira počinioce ovih krivičnih djela. Ustvari visina kazni nije u skladu sa počinjenim krivičnim djelom”, istakla je Rosuljaš.

Prema njenim riječima, ciljevi zagovaračkih kampanja usmjereni su na donošenje i unaprijeđenje javnih politika koje se tiču zaštite žena.

“Ovom kampanjom želimo da uskladimo Zakone u FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu sa Konvencijom Vijeća Europe i Konvencijom UN. To jest da se izvrši harmonizacija svih zakonskih propisa na nivou države kako bi se počinioci ovih krivičnih djela kaznili u skladu sa težinom krivičnog djela koje počine, a to je nasilje u porodici nad ženama i djecom”, dodala je Rosuljaš

Ona je istakla da podaci pokazuju da je u BiH sve više slučajeva nasilja nad ženama i djecom.

Tatjana Ristić, predsjednica brčanskog udruženja Džender, koje se već duži period bavi ovim problemom i radi na donošenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, je kazala da u Brčko distriktu BiH, broj slučajeva nasilja nad ženama i djecom nije veliki, bar prema podacima Tužilaštva i u Policije Brčko distrikta.

“To je oko 15-tak slučajeva godišnje. U Centru za socijalni rad taj broj je malo veći, negdje od 35 do 50 zabilježenih slučajeva u posljednje dvije do tri godine. A u Centru za mentalno zdravlje se otkrije mnogo veći broj tokom pregleda. Međutim, siva brojka je mnogo veća”, precizirala je Ristić.

Današnji Okrugli sto je dio projekta “Ljudska prava svim ženama u BiH, koji se implementira u okviru Programa održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.