RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

БРАНКИЦА НА ДОМАЋОЈ КУХИЊИ

Након шестомјесечног играња у Кини у клубу „Тјенђин Бохаи Банк“, прослављена брчанска одбојкашица Бранкица Михајловић, прије неколико дана, вратила се у родно Брчко и ужива у одмору.

„Са екипом из овог 15-милионског града освојила сам треће мјесто у шампионату Кине. Иако су амбиције клуба биле шампионске, нисмо успјели да се пласирамо у финале плеј офа. Искрено, тренер ми током плејофа није давао довољно времена у игри и то је један од разлога што нисмо играли у финалу. Много више времена у игри сам проводила на почетку сезоне и задовољна сам формом и играма које сам пружала“, прича нам примач српске репрезентације.

У Кини је доживјела једно ново спортско, али и животно искуство. Срела се, каже, са једном сасвим другачијом спортском филозофијом,.

„За наше европске појмове јутарњи тренинг је почињао рано, у 8,30, трајао два и по сата, а поподневни је кретао од 14,30 часова и трајао је три часа. Оправдање за такав тајминг налазе у вечери која, по кинеској традицији, почиње већ у 17,30 часова. Послије вечере, од 19 часова имали смо редовно гледање и анализу утакмица наредног противника. Моје саиграчице су живјеле у интернату и оне су навикле на тај режим. Времена за некакав друштвени живот, изузев викенда, није било“, представља нам, један свој обични радни дан, Бранкица.

По доласку у Кину прилагођавање је било мало теже. Сусрела се са другачијом кухињом, једном посве другачијом цивилизацијом и, за овдашње прилике, новом животном филозофијом.

У тој својој “кинеској епизоди” ипак памти лијепе тренутке.

„Недуго послије доласка у Кину, улазим у лифт и затичем једног господина у 60-тим годинама. Нисам ни затворила врата, а он ми каже: Види ти наше Бранкице, наше сребрне олимпијке. Ја, наравно изненађена, али и срећна да са неким могу на српском да причам, јер моје саиграчице нису баш владале енглеским. Био је то Рајко Тороман, кошаркашки тренер који  хљеб зарађује у Тјенђину“, препричава нам Бранкица једну од анегдота из Кине.

У Брчком ће Бранкица провести још једну недјељу и одлази у Швајцарску у матични клуб Волеро, који тренира селектор Терзић гдје ће тренирати, без права наступа, до почетка припрема за квалификације за свјетско првенство које се играју у Пољској.

„До почетка турнира 25. маја желим да будем потпуно спремна за овај квалификациони турнир који је, уз Европско првенство, најважније овогодишње репрезентативно такмичење. Вјерујем да ћемо наставити са успјесима из олимпијске године“, изразила је очекивање примач српске репрезентације Бранкица Михајловић.

Након Швајцарске, Француске, Бразила, Јужне Кореје, Турске и Кине, жеља ове одбојкашице која је, у свјетским одбојкашким круговима, позната као „Дјевојка звана трофеј“ да јој наредна дестинација буде нека европска земља, по могућности Италија. Хоће ли се њене жеље остварити зависи од спремности клубова и њихових амбиција.

“Иако је кинеска кухиња веома специфична, има заиста врло укусних јела. Ја сам настојала и успијевала да, са некин нашим дјевојкама које се у Кини школују или раде, проналазим ресторане са европском храном. Искрено, ужељела сам се мамине кухиње“, каже Бранкица.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.