RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Eksperiment pokazao da mačke nisu ravnodušne prema ljudima

Kristyn Vitale Shreve, glavna istraživačica, nije bila zadovoljna činjenicom da mnogi naučni radovi koji se odnose na mačke sugeriraju da su mačke tvrdoglave i da ih je teško trenirati. Da bi testirala da li je to istina, sa drugim istraživačima je provela eksperiment na 55 mačaka – 23 kućna ljubimca i 22 mačke iz skloništa za životinje.

Svaka mačka je stavljena u samicu na dva i po sata, a naučnici su koristili vrijeme za rad s hranom, igračkama, mirisima i ljudskom interakcijom. Mačke su zatim testirane kroz “slobodnu preferencu procjene prednosti” koja uključuje ostavljanje mačaka u sobi s raznim predmetima i procjenjivanje koliki interes pokazuju za određeni predmet. Mačke su bile slobodne da se kreću gdje god su htjele.

Nisu sve mačke do kraja učestvovale u eksperimentu, a od 38 koje jesu 19 ih je većinu vremena provelo uz čovjeka, a ne uz hranu ili igračke. Hrana je druga najpopularnija stvar – 14 mačaka preferiralo je hranu, četiri su preferirale igračke, a samo jedna mirise (krpu koja miriše na macinu travu).

Iako je zastupljeno mišljenje da mačke vole osamu, podaci ovog istraživanja pokazuju da preferiraju socijalnu interakciju.

Ipak, važno je imati na umu da nije riječ o velikoj studiji i da različite mačke različito reagiraju na raličite ljude.

Izvor: http://www.klix.ba

Foto: Freepik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.