RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Predškolsku nastavu pohađa 489 djece u dva ciklusa

Ove godine pripremna nastava za 489 djece predškolskog uzrasta na području distrikta Brčko se realizira u dva ciklusa.

„S obzirom da imamo deset vaspitača koji rade po Ugovoru o djelu, oni rade u dva ciklusa“, kaže Jasna Jovičić, direktorica obdaništa „Naša djeca“ u Brčkom.

Jovićić kaže da je prvi ciklus pripremne nastave počeo 23. siječnja i traje do 31. ožujka tekuće godine.

“U prvom ciklusu je bilo 209 djece raspoređene u četrnaest vaspitno obrazovnih skupina, a nastava se, uglavnom, odvija u svim osnovnim školama, ovisno o prostoru kojim se raspolaže”, istakla je Jovičić.

Drugi ciklus, u kome je 280 djece raspoređeno u šesnaest vaspitno obrazovnih skupina, trebao bi krenuti 10. travnja i trajao bi do 20. lipnja ove godine.

Broj djece je, prema pokazateljima, ističe Jovičić, u blagom padu, a to će se, vjerojatno, odraziti na školu, na rasporede u školi, kao i na broj kadra.

Jovičić, kao pozitivno, navodi to što su djeca jako zainteresirana za dolazak na predškolsku nastavu u odnosu na prijašnje godine kada je bilo, doduše, sporadičnih slučajeva, da djeca nisu željela dolaziti, a i roditelji su smatrali da su djeca još mala.

“Kada govorimo o trenutačnoj situaciji, djeca su zadovoljnija, a to je rezultat uloženog rada i truda gdje je stalno istican značaj jednog razdoblja socijaliziranja i navikavanja djece na školu kako bi im se omogućio što bezbolniji početak i kako bi djeca, što bezbolnije, prihvatila promjene”, istakla je jošJasna Jovičić.

Foto: Freepik Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.