RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Британци знали за учешће својих држављана и радикалних исламиста у рату у БиХ

Британске обавјештајне службе имале су сазнања о масовном учешћу својих држављана и радикалних исламиста у грађанском рату у БиХ, пише “Блиц”.

Строго повјерљив документ Одјељења службе безбједности Трећег корпуса такозване Армије БиХ од 31. октобра 1995. године показује да су телефоне са бројевима британских оператера користиле готово све вође и оснивачи злогласног одреда “Ел муџахедин”.

У том документу, који се налази у посједу “Блица”, истиче се да је телефон са британским бројем за комуникацију са борцима из “Ел муџахедина”, између осталог користио и идејни творац савременог тероризма и оснивач Ал каиде Осама бин Ладен.

“За дистрибуцију пропагандних материјала и видео-снимака који приказују ритуална одрубљивања глава заробљених српских цивила и војника, осим Бин Ладена, у тајном документу бошњачких безбједњака наводе се имена и телефони и бројних других познатих терориста, међу којима је и снивач ‘Ел муџахедина’ Египћанин Абу Хамза ал Масри”, пише “Блиц”.

Саговорници овог листа из обавјештајно-безбједносних структура Републике Српске тврде да не постоји ни теоретска шанса да британске обавјештајне службе, које важе за најбоље у свијету, нису знале да вође радикалних исламиста користе телефоне са бројевима Велике Британије.

Саговорници листа наводе да постоје бројни докази да је цијела мрежа муџахедина у БиХ, као и сам одред ‘Ел муџахедин’ био под контролом британских обавјештајних служби.

“Недавни терористички напад у Лондону који је извео бивши припадник одреда ‘Ел муџахедин’ и британски држављанин Халид Масуд, али и документи бошњачких безбједњака који показују да су све вође и оснивачи тог одреда за међусобну комуникацију користили телефоне са британским бројевима, говоре да су тајне службе Велике Британије до гуше биле упетљане у ратна дешавања у БиХ”, кажу саговорници овог листа.

Некадашњи високи функционер службе државне безбједности бивше СФРЈ Божидар Спасић тврди да постоје бројни докази да су Британци тајно подржавали радикалне исламске фанатике за вријеме рата у БиХ, те да је Абу Хамза ал Мисри прије рата у БиХ био познати сарадних британског М16.

Извор: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.