RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Dug Ukrajine prema Rusiji – tri milijarde dolara i kamata

U odluci suda navedeno je da, budući da je riječ o uslovu da se ispuni obaveza prema instrumentu duga, tužena strana nema argumente koji bi se mogli razmatrati na sudu u korist nepriznavanja važenja ovog zahtjeva.

Na taj način je, prema mišljenju Ministarstva finansija Rusije, Sud donio konačnu odluku koja obvezuje Ukrajinu da isplati dug Rusiji u evroobveznicama u cijelosti.

Ministarstvo finansija Rusije je u februaru 2016. godine podnijelo tužbu protiv Ukrajine Visokom sudu u Londonu. Tužba se odnosi na neplaćanje duga od tri milijarde dolara u euroobveznicama.

Ranije je Golosejevski okružni sud u Kijevu zabranio ukrajinskim vlastima da isplaćuju Rusiji dug od tri milijarde dolara, pa je Ukrajina 18. decembra 2015. godine uvela moratorijum na isplatu duga Rusiji.

Međutim, u martu 2016. godine, poslanici ukrajinske Vrhovne rade otkazali su konačni datum prestanka moratorijuma na plaćanje spoljnog duga.

Dug Kijeva prema Moskvi rezultat je sporazuma koji su 2013. godine zaključili predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Moskva je pristala da Kijevu da zajam od 15 milijardi dolara kupovinom ukrajinskih vrijednosnih papira, navodi list “Izvestija”.

Od tog iznosa Rusija je uspjela da izdvoji tri milijarde dolara na račun Fonda nacionalnog blagostanja.

Izvor: http://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.