RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Хитно усвојити Закон о спречавању насиља у породици у Дистрикту

У организацији Фондације “Удружене жене” из Бања Луке, те „Вива жене” из Тузле данас се у Брчком одржава састанак на коме је истакнута потреба  израде   „Протокола о сарадњи актера укључених у заштиту, помоћ и подршку жртвама насиља у породици у Брчко Дистрикту БиХ”, те доношења Закона о заштити од насиља у породици у Брчком.

Учесницима овог састанка, искуства из Републике Српске, је пренијела Нада Голубовић, предсједница Управног одбора Фондације „Удружене жене“ из Бања Луке која је истакла да су данас представљени модели Протокола који постоје у Републици Српској и Тузланском кантону.

„Представнице „Вива жене“ говориле су о методама психолошког приступа жртвама насиља када дођу у „Сигурну кућу“, а ми из  фондације „Удружене жене“ говориле смо како се то ради у Бања Луци. И у наредном периоду имаћемо низ активности у вези са израдом Протокола и сесија на којима ћемо разматрати заштитне мјере односно начине поступања са починиоцима насиља, како насиље не би понављали“, прецизирала је предсједница Голубовић.

Она је нагласила да се због постојања телефонског броја на који се пријављује насиље у породици може говорити о повећаном броју насиља у породици.

„Симптоматично је да се за насиље које доживи судски епилог, врло често дају мање казне од, законом запријећених, казни. Поред тога, постоје различите праксе поступања различитих судова у БиХ. У ствари, поступање судова разликује се од ентитета“, појаснила је предсједница Нада Голубовић.

Предсједница удружење жена „Џендер“ из Брчког Татјана Ристић подсјетила је да ово удружење активно ради на изради Протокола.

„Наше Удружење активно ради да се убрза доношење Закона о заштити од насиља у породици. Нажалост, без помоћи брчанске Владе и Скупштине то не можемо сами да реализујемо. Ми смо успјели да се у нацрту Закона унесу одредбе по којима ће насилници бити обавезни да раде са психолозима“, истакла је Ристић.

Иначе, без доношења овог закона брчанско удружење жена „Џендер“ није у могућности да потпише Протокол.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.