RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčko danas u plavoj boji povodom Svjetskog dana autizma

Prvi put u našem gradu, plave majice s plavim balonima stopile su se s plavetnilom neba iznad nas, a djeca koja su ih nosila poslala su poruku javnosti da smo svi isti i da nitko nije manje vrijedan pozornosti društva.

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja, djeca i odgajatelji vrtića “Vozić osmijeha” Brčko distrikta izašli su danas na Trg mladih. U znak potpore oboljelim od ove bolesti prošetali su gradom u plavim majicama i pustiti plave balone u zrak.

Inicijator događaja Mersiha Žmirić, ravnateljica vrtića “Vozić osmijeha” ispričala je da se ova ideja rodila iz potrebe buđenja društvene svijesti o djeci s autizmom.

“U našem objektu djeca sa posebnim potrebama i oboljela od autizma su dio naše radosti i topline kao i sva druga djeca”, ističe Žmirić.

Šejla Adžajlić, logoped i audiolog u vrtiću “Vozić osmijeha” kazala je da djeca s autizmom žive u drugačijem svijetu i da se ne razlikuju od druge djece, osim po metodama rada.

“Autizam nije bolest. Djeca s autizmom su izrazito inteligentna i jednog dana mogu postati umjetnici, vrhunski matematičari ili fizičari. Ona imaju svoj svijet, koji mi ne razumijemo i nikad ga nećemo razumjeti. Ali to ne znači da nemaju osjećanja. To su djeca koja isto imaju potrebu za ljubavlju, ali danas je takvo vrijeme da imamo predrasude prema njima”, ističe Adžajlić, naglašavajući da Brčkom treba više rehabilitatora-edukatora, koji bi radili s autističnom djecom.

“U radu sa autističnom djecom potrebni su asistenti. Asistent ne može biti učitelj ili nastavnik. Potrebne su osobe školovane za ovo područje, koje mogu pomoći i roditeljima u odnosu sa njihovom djecom. Nama je najlakše izaći na trg i dati podršku ovoj djeci, ali zar nije potrebno da Distrikt, odnosno država obezbijedi jednu senzornu sobu za djecu s autizmom”, poručuje Adžajlić.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. travanj je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Tim povodom pruža se simbolična potpora i skreće pozornost javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom, time što se prepoznatljivi objekti,  ulice i domovi u gradovima diljem svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi plava odjeća i vrpce. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10.000 novorođene djece, s autizmom se rađa od četvero do petero djece.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.