RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Udruga žena Bošnjakinja danas obilježava 24. godišnjicu postojanja i djelovanja

Udruga žena Bošnjakinja Brčko distrikta BiH danas slavi 24. godišnjicu osnutka i rada, te se tim povodom danas održava svečanost u Domu kulture Brčko na kojoj će biti promovirana i druga knjiga tradicionalnih recepata bosanske kuhinje.

Nakon toga će se, članice ove udruge i gosti, uz bosansku sofru družiti u hotelu „Jelena“.

Munevera Kaloper, predsjednica Udruge kaže da trenutačno broje preko stotinu članica, dok ih je pri osnutku bilo tridesetak. Udruga žena Bošnjakinja ima širok djelokrug aktivnosti od različitih humanitarnih pa do edukacija žena po raznim osnovama, posebice onih koje su ostale bez posla.

“Također, njegujemo tradiciju izrade ručnih radova poput tkanja, vezenja, pletenja, zatim očuvanja recepata bosanske kuhinje koju promoviramoi putem sajmova, ali i izdavanjem knjige recepata jela koje su spremale majke i nane. Ono što se pamti to se lako i zaboravi, ali ono što je zapisano to ostaje trajno i prenosi se s generacije na generaciju”, kazala je Kaloper, istaknuvši veoam dobru suradnju sa svim udrugama u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.