RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Danas Međunarodni dan svjesnosti o minskoj opasnosti

Nakon dvadeset i dvije godine od okončanja ratnih sukoba, Bosna i Hercegovina je i dalje najpogođenija zemlja minskim problemima, kazao je, povodom 4. travnja, Međunarodnog dana svjesnosti o minskoj opasnosti, Vedran Petrović, viši suradnik za operacije u regionalnom uredu BH MAC-a u Brčkom.  

Petrović kaže da, trenutačno sumnjive površine od mina u BiH, iznose nešto više od tisuću kilometara četvornih odnosno zauzimaju ukupnu površinu BiH od 2,2 posto.

U Bosni i Hercegovini, po procjenama BH MAC-a, zaostalo je malo više od  80.000 mina koje izravno utječu na sigurnost preko pola milijuna stanovnika ili 15 posto stanovništva BiH. Od mina u BiH je stradala 1.751 osoba od čega smrtno 612 osoba.

Prigodom obavljanja humanitarnog deminiranja u BiH stradalo je 127 deminera od čega smrtno 51 deminer. Od početka sprovođenja protuminskog djelovanja u BiH od 1996. godine pa zaključno s 2016. godinom u BiH, 3.109. kilometara očišćenih površina je vraćeno na uporabu krajnjim korisnicima.

“Pronađeno je i uništeno preko 64.493 protupješačke mine, 8.444 protutenkovske mine, 56.192 komada neksplodiranih ubojitih sredstava (NUS-a) i ostalog”, istaknuo je Petrović.

Strategija protuminskog djelovanja od 2009. do 2019. godine se, na žalost, neće moći realizirati, a razlog leži u nedostatku financijskih sredstava. U navedenom razdoblju osigurano je pedeset posto sredstava odnosno 334,4 milijuna KM iz domaćih i donatorskih sredstava.

Kada je u pitanju Brčko distrikt BiH tijek deminiranja se za sada odvija nesmetano.

Od polaznih sumnjivih površina na mine koje su se od 2005. godine prostirale na 52,713 četvornih metara, do sada se uspjelo riješiti tehničkim izviđanjem 16,5 milijuna metara četvornih, čišćenjem 5,3 milijuna, proglašavanjem bez utvrđenog rizika nešto više od 6 milijuna i izbijenjem kroz generalno izviđanje oko 5,5 milijuna četvornih  metara.

“Ostala je još sumnjiva površina od oko 19 milijuna četvornih metara, a prema informacijama s kojima ovaj ured raspolaže, Vlada Brčko distrikta za ovu godinu  namjerava značajno smanjiti izdvajanja za ove namjene što će usporiti proces deminiranja u Brčko distriktu”, kaže Petrović.

Trenutačno na području Brčko distrikta, deminiranje izvode Oružane snage BiH i aktivna su dva radilišta, jedno na području Vitanovića – Babića Potok, ukupne površine 151.000 četvornih metara, te obala rijeke Save –Vučilovac ukupne površine 157.000 metara četvornih.

Izviđački timovi regionalnog ureda BH MAC-a Brčko u sklopu svojih redovitih aktivnosti rade na stalnom obnavljanju oznaka hitnog obilježavanja, no zbog svakodnevne krađe i uništavanja oznaka uvijek je nazočna opasnost na sumnjive površine što za posljedicu može imati stradanje civila.

Zbog toga Petrović apelira da se minske oznake ne uklanjaju, te da se prigodom pronalaska mine ne pravi bilo kakav fizički kontakt.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.