RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Brčkom obilježen Svjetski dan zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se ove godine održava pod motom “Razgovarajmo o depresiji”, JZU “Zdravstveni centar Brčko distrikta BiH” i Udruga zdravstvenih tehničara “Medicinar Brčko” danas su na Trgu mladih organizirali besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi za sve građane.

Cvijetin Milaković, dijabetičar je petnaest godina. Iako redovito vrši ove kontrole, danas se rado odazvao akciji. Kaže da nema poteškoća u borbi sa šećerom, jer se pridržava uputa ljekara, šeta koliko može i pokušava se što zdravije hraniti. Za razliku od njega, Zoran Vrankić, ne boluje od šećerne bolesti, ali se danas među prvima odazvao akciji i to isključivo radi prevencije.   

Davor Divković, predsjednik Udruge “Medicinar” povodom događaja istaknuo je da je akcija organizirana na razini države, s ciljem ukazivanja na problem depresije, kao bolesti suvremenog doba, ali i jačanja sestrinstva u zdravstvu.

“Ove godine prvi imamo iskordiniranu akciju sestrinskih udruga koju čine Udruga medicinskih sestara i tehničara FBiH i Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara za područje Republike Srpske. Pored mjerenja šećera i tlaka, naš cilj je upoznati građanstvo sa problemom depresije i opasnostima koja ona nosi”, istaknuo je Divković.

Tijekom akcije bilo je očigledno da su joj se odazvale uglavnom starije osobe, što je poslalo sliku javnosti da mladi još uvijek nemaju svijest o značaju preventivnog djelovanje kod oboljenja. Zamjenik ravnatelja JZU “Zdravstveni centar Brčko” Borislav Đulabić ovo je prokomentirao sa stanovišta da depresija ne pita za godine, te da se u sve mađoj dobi pojavljuje povišen krvni tlak i dijabetes..

Potporu obilježevanju Svjetskog dana zdravlja dao je trgovački lanac “Bingo” u čijim su se poslovnicama diljem BiH prvi put okupile udruge medicinara iz Distrikta i entiteta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.