RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Niko Stoparić nepravosnažno osuđen zbog neizvršenja sudske odluke u predmetu Evropski univerzitet

Foto: Arhiva

Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom donio je presudu kojom je bivšeg šefa Odjela za obrazovanje u lokalnoj vladi Niku Stoparića osudio zbog neizvršenja sudske odluke u predmetu Evropski univerzitet. 

Po održanom glavnom pretresu na kojem je Tužilaštvo izvelo dokaze o Stoparićevoj krivici za neizvršenje  pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence ovom univerzitetu, koja je Odjelu dostavljena krajem 2015.godine, tadašnji šef ovog odjela jučer je osuđen pred Osnovnim sudom Distrikta. Optužnicom podignutom krajem prošle godine Tužilaštvo Brčko distrikta stavilo je na teret Stopariću  da obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta nije postupio po pravosnažnoj presudi, koju je prethodno u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta donio Apelacioni sud u ovom gradu. Nakon što je, naime, ova presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje Stoparić suprotno Zakonu o upravnim sporovima Distrikta umjesto poništenog upravnog akta nije u roku od 15 dana donio novi upravni akt – navedeno je u optužnici. 

Stoparić je nepravosnažno osuđen za krivično djelo neizvršenja sudske odluke (iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM. Radi se o presudi na koju je dozvoljena žalba.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.