RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

“Agrokoru” bi banke trebalo da odobre 150 miliona evra kredita

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je šest banaka spremno da odobri “Agrokoru” 150 miliona evra kredita, kako bi bila osigurana likvidnost ovog koncerna.

“Tim novcem bili bi isplaćeni dobavljači i osigurane plate radnicima koje bi trebalo da dobiju prije Uskrsa”, naveo je Plenković poslije razgovora sa predstavnicima Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, Rajfajzen banke, Sberbanke i VTB banke.

Dobavljači “Agrokora” danas su potvrdili da će nastaviti da snabdijevaju robom ovaj koncern.

Plenković je poslije sastanka sa dobavljačima rekao da je nakon imenovanja povjerenika Vlade Hrvatske za “Agrokor”, sada najvažnije da se osigura svjež novac kako bi prioritetno bili namireni dobavljači čiji su računi blokirani.

Dobavljači od banaka očekuju hitnu isplatu 250 miliona evra, koliko je potrebno da im se deblokiraju računi.

Finansijska agencija Hrvatske potvrdila je da su danas deblokirani svi računi koncerna “Agrokor”.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je prije toga Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika “Agrokora”, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna, čime je omogućena deblokada računa koncerna i njegovih firmi.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske jutros predložila Ramljaka za povjerenika u “Agrokoru”.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna “Agrokor”, te kompanija “Ledo”, “Tisak”, PIK “Vrbovec” i “Belje”. U srijedu, 5. aprila, blokiran je i račun kompanije “Frank”, jednog od najvećih “Agrokorovih” dobavljača.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani “leks `Agrokor`”, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna /oko milijardu evra/, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca “Agrokora”.

Izvor: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.