RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegion

Priroda je naše pravo!

Pang-ung lake in Maehongson,Thailand.

Ljudi širom Evrope se suočavaju sa zdravstvenim i društvenim izazovima koji zaslužuju hitnu pažnju – gojaznost, problemi sa mentalnim zdravljem, društvena isključenost, zagađenost vazduha, buka, te toplotni stres u gradovima. Ova pitanja posebno utiču na društveno-ekonomski ugrožene i ranjive grupe i povećavaju pritisak na već otežanu situaciju zdravstvenog budžeta.

Mreža Friends of the Earth Europe u sklopu kampanje “Priroda je naše pravo” (Nature is our right) sprovodi aktivnosti u cilju zagovaranja zaštite prirode i obezbjeđenja pristupa prirodi svim ljudima. Za potrebe ove kampanje je izrađen i izvještaj Instituta za evropske politike životne sredine.

Svi trebamo prirodu u našem životu, to nam daje slobodu i pomaže nam živjeti zdravo. Osiromašene zajednice su često odsječene od prirode i to ima izuzetno negativan uticaj na njihovo blagostanje. Priroda je naše pravo, te je dužnost EU, kao i državnih i lokalih vlasti da bolje zaštite i obnove prirodu za veliki broj ljudi, ne samo nekolicinu”, izjavio je Robbie Blake, borac za prirodu iz Friends of the Earth Europe.

Zaštita i obnova prirodnih područja i propisivanje boravka u prirodi kao preventivne zdravstvene mjere mogu se pokazati ključnima za borbu protiv negativnih zdravstvenih posljedica u osiromašenim zajednicama.

“Gradovi kao što su Oslo i Victoria-Gasteiz čine prirodu dostupnom svim svojim građanima. Oni su nam inspiracija, te trebamo raditi zajedno kako bi širom Evrope svi imali pristup prirodi u 300 metara od naših domova u narednih deset godina” istakao je Patrick Ten Brink, direktor Instituta za evropske politike životne sredine.

Dostupni podaci ukazuju na snažnu vezu između nedostatka pristupa prirodnim područjima, zdravstvenih problema i nejednakosti, u prvom redu višeg nivoa gojaznosti, problema mentalnog zdravlja, kao i više stope smrtnosti. Nedostatak pristupa prirodi doprinosi zdravstvenoj nejednakosti, a poboljšanje i omogućenje pristupa svim pojedincima prirodi je ključ za rješavanje tih problema.

“Skrećemo pažnju na značaj i višestruku korist prirode za zdravlje ljudi. Bosna i Hercegovina obiluje još uvijek dosta očuvanom prirodom, koja je pod sve većim pritiskom. Apelujemo na građane i građanke da provode više vremena u prirodi, te da od nadležnih traže očuvanje prirode i u urbanim i ruralnim sredinama”, ističe Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Ovim korakom ćemo unaprijediti zdravstvene i društvene integracije i napraviti veliki korak ka smanjenju društvenih i zdravstvenih nejednakost.

I zato, njegujmo prirodu i priroda će njegovati nas!

Foto: Freepik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.