RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Uskoro i brčanska vlada prelazi na „e-sjednicu“

Vlada Brčko distrikta do konca ove godine trebala bi početi koristiti softver za digitalno upravljanje dokumentima, popularno nazvan „e-sjednica“. Ovaj projekat za potrebe vlada Brčko distrikta i Republike Srpske financira Fond za reformu javne uprave, a vrijedan je 985.000 maraka.

Projekt „E-sjednica“ treba doprinijeti bržem i jednostavnijem održavanju sjednica vlade. S tim softverom svi materijali za sjednicu stižu u elektroničkom obliku, umjesto dosadašnjih hrpa papira, lakše će se i brže vršiti distribucija svih odluka i zaključaka donesenih na sjednici vlade prema ostalim institucijama i organima upravljanja, glasovanje članova vlade će biti elektroničko, umjesto podizanja ruku i ručnog prebrojavanja, i slično. Dakle, jedan sveobuhvatan i moderan sustav koji se već duži niz godina koristi u Europskoj uniji i nama susjednim zemljama, a od nedavno i u Vijeću ministara i Vladi Fedracije BiH.

Kroz ovaj projekat stiče se uvjerenje da su informacijske tehnologiuje nama suradnik u radu i taj projekt bi trebao biti na opće zadovoljstvo samih članova vlade, ali i cijele administracije“ prokometirao je šef Odjela za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta, Srđan Blažić.

Ugovori za uvođenje sustava „E-sjednica“ već su potpisani, a obveza Vlade Brčko distrikta je da osigura održavanje tog softvera, što otvara potrebu zapošljavanja još nekoliko osoba za njegov nadzor.

Nadam se da će to sve biti brzo urađeno, odnosno kada ‘politika’ sjedne i dogovori se. Mislim da nema razloga da to ne prihvatimo jer mislim da će to svima donijeti samo dobro“, prokomentirao je Blažić i iznio svoje očekivanje da bi realizacija ovog novog sustava trebala biti okončana najkasnije do konca ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.