RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Потписане измјене Споразума о економско-социјалном савјету

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић и Шевал Суљкановић, у име Владе, односно Удружења послодаваца, те Илија Калајџић испред брчанског Синдиката потписали су данас измјене Споразума о економско-социјалном савјету.

„Најважније измјене постојећег Споразума односе се на повећање броја чланова Савјета пошто су сви социјални партнери, Влада, послодавци и Синдикат убудуће имати још по једног члана тако да ће убудуће сви имати по три члана у Савјету. Ово тијело је најважније за успостављање социјалне кохезије на простору дистрикта пошто би требало да развија социјални и економски дијалог међу овим партнерима“ нагласио је градоначелник Милић након потписивања измјена Споразума.

pres nakon potpisivanja Sporazuma

Градоначелник Милић је подсјетио да потписивање Споразума омогућава развијање културе дијалога између различитих интересних група што је уосталом и разлог постојања овог Савјета.

„Економско социјални савјет треба да омогући доношење прописа који ће, с једне стране, штитити права радника,али и подстицати развој тржишта капитала“ нагласио је  Милић.

По ријечима Шевала Суљкановића, предсједника Удружења послодаваца,Споразум представља фер плеј договор између послодаваца, Владе и Синдиката и он захтијева много бољу организованост привредника.

„Очекујемо разумијевање уважавање и ефикасност законодавне и извршне власти у дистрикту. Ако тога не буде и даље неће бити страних инвестиција. Зато морамо заједнички да створимо претпоставке како бисмо омогућили да привреда буде мотор развоја ове локалне заједнице“нагласио је Суљкановић.

Илија Калајџић, генерални секретар Савеза синдиката у Брчком сматра да се потписивањем Споразума отвара пут много квалитетнијем дијалогу социјалних партнера.

„Ово је једна охрабрујућа порука за раднике поготово у привреди, јер је у Брчком у односу на остатак БиХ доста запуштена област радно- правних односа. Мислим да Влада и привредници требају да препознају обавезу да морамо ускладити наше законодавство са ентитетским  законима из области рада и радних односа“, рекао је Калајџић.

По његовим ријечима радници у реалном и терцијарном сектору су у Брчком у потпуно, чак би се могло рећи, у дискриминаторском положају у односу на раднике у ентитетима зато што су тамо проведбени прописи донесени на вријеме, што није случај са дистриктом.Калајџић је изразио очекивање да ће Закон о раду који је у процедури доношења бити квалитетан и да ће поштовати интересе рада и капитала, те да ће се након тога ресетовати сви закони из области радно-правних односа, као и пратећи прописи како би се заштитили радници.

prisutni na potpisivanju Sporazuma

Предсједник  Економско социјалног савјета Брчко дистрикта БиХ Перо Гудељевић, за 8.мај ове године заказао је први састанак Економско социјалног савјета.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.