RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ni 25 godina poslije zločinci nisu odgovarali za počinjeno

Udruge HVO-a proistekle iz domovinskog rata „Ravne- Brčko“, obilježavajući 25. godišnjicu zločina nad civilima, danas su upriličiti opjelo i polaganje vijenaca, prisjećajući se događaja od prije 25 godina kada su pripadnici tadašnje JNA ubili 32 mještanina u selima od Ulica do Marković Polja.

„Tog prijepodneva kolona transportera JNA je, prolazeći dionicom Ulice, Donji i Gornji Vukšić, Laništa, Krepšić, Gorice, Donji Rahić i Marković Polje, pucajući po civilima i njihovim domovima ubila 32 osobe, te gotovo u potpunosti spalila domove stanovnika. U dvorištima i kućama ubijali su sve što se kretalo pa su tako stradali i starci koji su imali i preko 80 godina“, rekao je očevidac Avgustin Klarić.

Svjedok dešavanja tog osmog maja 1992. godine bio je i kasniji zapovjednik 108 HVO brigade, a sadašnji dopredsjednik brčanskog Parlamenta, Ivica Filipović.

„Jedinica JNA, veličine jedne satnije, pobila je civile kako bi kroz demonstraciju sile zatrla svaku pomisao na otpor, a kao što se zna, proizveli su potpuno suprotan efekat“, naglasio je Filipović.

Obitelji poginulih jako su nezadovoljne radom Suda BiH jer već desetak godina posjeduju svu neophodnu dokumentaciju o ovim zločinima, ali još uvijek niko za to nije odgovarao.

„Uprkos tome ništa se, na izvođenju odgovornih pred lice pravde, ne dešava. Izgleda da se smišljeno odugovlači kako bi svjedoci, ali i akteri zločina umrli prirodnom smrću i tako izbjegli sudski proces“, istakao je, u ime Uduge obitelji poginulih, Ivo Anđelović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.