RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom počela likovna kolonija „Naiva na Savi“

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu“, u Brčkom je danas počela Treća međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“. Sedam umjetnika iz BiH, Hrvatske i Srbije slikat će na staklu, platnu i papiru u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti (ULJUB) i na platou ispred zgrade Vlade Brčko distrikta BiH.

Mladen Filipović, predsjednik ULJUB-a

Mladen Filipović, predsjednik ULJUB-a istaknuo je da su ove godine na likovnoj koloniji uspjeli spojiti dvije čuvene škole naivnog slikarstva, Hlebinsku i Kovačicu, iz koje dolaze po tri slikara. „ Iz Hrvatske su hlebinski slikari Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek i Josip Gregurić, dok su iz Srbije gosti iz Kovačice Pavel Hajko, Pavel Cicka i Zuzana Vereski. Svi umjetnici će slikati po slobodnom izboru motiva, a to su uglavnom prepoznatljivi motivi njihovog kraja“, istaknuo je Filipović, kao jedini učesnik iz Brčkog.

Pavel Hajko je za temu uzeo vojvođanske motive – pijetlove i tikve koji su oduvijek bili simbol ravničarskog kraja odakle dolazi, ali i kao simbol njegove prve slike koju je naslikao kada je imao dvadeset i dvije godine. Njegov prijatelj Pavel Cicka odlučio se za ljudske figure, pejzaže i konje.

Iako je sa svojim slikama obišla cijeli svijet, Zuzana Vereski prvi put je u Brčkom. Umjetnica se oduševila našim gradom, prvenstveno radi njegove uređenosti i krajolika. Na koloniji će slikati naivu na platnu, koristeći „žive boje“, cvijeće, godišnja doba…“Slikam sve iz života kako bih sačuvala ono što je nekad bilo. U mojim slikama je utkana ljubav kroz vrijeme i generacije koje dolaze“, poručila je Vereski.

Svaki umjetnik naslikat će po dva rada koji će ostati u fundusu ULJUB-a.

“Nastali radovi će, zajedno sa radovima prethodnih kolonija, biti izloženi u Brčkom na velikoj izložbi koju planiramo upriličiti ove godine“, poručio je Filipović, zahvalivši se Pododjelu za sport, kulturu i turizam na ukazanom povjerenju.

Likovna kolonija će trajati do 13. svibnja i otvorena je za sve ljubitelje slikarstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.