RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Заједничка апликација према ИПА фондовима

Могућности сарадње и заједнички наступи у пројектима прекограничне сарадње између БиХ и Србије, а који се финансирају из предприступних фондова Европске уније, била је тема данашњег састанка челних људи дистрикта Брчко, Доњег Жабара, Челића и Пелагићева.

Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта подсјетио је да ова локална заједница са општином Брод, те  општинама Сремска Митровица и Шид из Србије већ учествује у једном пројекту.

„Три су тематске области и то запошљавање, мобилност радне снаге и туризам за које требамо донијети конкретне одлуке које ће бити дио будућих пројеката и за које ми желимо да аплицирамо са нашим комшијама“, прецизирао је градоначелник Милић.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да су се челни људи ових општина међусобно информисали о томе шта су приоритети. Градоначелник Милић је изразио задовољство чињеницома да је показан интерес свих да, заједничким наступом, покушају да добију учешће у тим пројектима.

„Наредних дана биће објављено за које пројекте можемо аплицирати. То ћемо све већ сљедећих дана спустити на оперативни ниво како би се видјело које су то области за које постоји конкретан интерес за сарадњу и заједнички наступ“, рекао је градоначелник Милић.

Изражавајући задовољство данашњим састанком, Милић је рекао да ће овакви сусрети бити настављени.

Начелник општине Пелагићево, Симо Стакић, данашњи састанак оцијено је веома позитивним због иницијативе и договора око заједничког наступа према фондовима Европске уније.

„На овај начин ће се и малим општинама као што су Пелагићево, Челић и Доњи Жабар, указати могућност да аплицирају за одређене пројекте. Због веома строгих критеријума и правила, мале локалне заједнице имају малу могућност да самостално добију неки пројекат. Зато је ова иницијатива добра“, рекао је Стакић.

За начелника општине Челић, Сеада Муминовића, није било дилеме да ли ће учествовати у реализацији идеје о зајендичком наступу према ИПА фондовима.

„Ми ћемо учествовати у пуном капацитету. Договорили смо се да ће свака локална заједница ангажовати стручна лица која ће вршити координацију из области у којима будемо учествовали. Такође, договорено је да Брчко дистрикт буде носилац укупних активности. Остале општине даће свој допринос како би се пројекти што ефикансије реализовали“, нагласио је Муминовић

Састанку је још присуствовао и начелник општине Доњи Жабар, Жељко Марјановић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.