RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Distriktu dvodnevni kurs „Prevencija terorizma i rad policije u zajednici”

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, u Distriktu se održava dvodnevni specijalistički kurs iz oblasti Sigurnosne politike BiH, na temu: “Prevencija terorizma i rad policije u zajednici”. Pored predstavnika institucija i organa koji su uključeni u izgradnju kapaciteta za prevenciju i borbu protiv terorizma na svim nivoima vlasti u BiH, na kursu učestvuju i predstavnici Policije Brčko distrikta BiH.

Zamjenik šefa Ureda za sigurnosnu saradnju misije OSCE-a u BiH Pol Martin, koja je partner institucijama BiH pri organizovanju i održavanju obuke, kazao je da misija podržava BiH u njenim naporima da spriječi terorizam promovišući kooperativni, koordinirani pristup na svim nivoima.

„Svrha ovog kursa je da polaznici povećaju razumijevanje sigurnosne politike BiH, te da bi razgovarali o politikama i procesima koji su na snazi, kao i da razmijene informacije o tome kako se sama politika provodi u praksi, sa posebnom pažnjom usmjernoj na temu „Borba protiv terorizma i rad policije u zajednici““, istakao je Martin.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ovom prilikom je rekao, da Policija Brčko distrikta ima svog predstavnika u interesornoj radnoj grupi Vijeća ministara BiH, tako da se stvorila ideja da se dođe u Distrikt i razgovara o ovoj temi, te iskustva ima brčanska policija možda preuzmu i prenesu u neke druge sredine.

„Trenutno provodimo različite aktivnosti kada je u pitanju prevencija i borba protiv terorizma u BiH. Zajedno sve agencije unutar BiH koje su zadužene za tu oblast i zajedno sa našim međunarodnim partnerima s obzirom da to pitanje ima širu priču, tako da je jako teško da jedna slaba država kao što je BiH može sama odgovoriti na tako nešto“, kazao je Krešić.

O trenutnom stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini je rekao da je zadovoljavajuće.

Šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Pisić, ovom prilikom je rekao, da je Policija Brčko distrikta otvorena policijska agencija, kako bi izvršila i poboljšala stanje sigurnosti, te preduzela mjere i radnje u sklopu primarne prevencije, gdje je vrlo često na usluzi drugim subjektima u Brčko distriktu koji mogu pomoći u primarnoj prevenciji.

Jučer započeti kurs, nastavlja se danas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.