RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Fond zdravstvenog osiguranja odgovorio na kritiku Zdravstvenog centra

Smatramo da je krajnje neprimjereno da se komunikacija između javnih institucija u Brčko distriktu BiH vrši preko saopštenja za javnost, ali zbog netačnog i malicioznog saopštenja menadžmenta JZU ”Zdravstveni centar Brčko distrikt BiH” od 10.05.2017. godine obavještavamo javnost o sledećem:

Pored zaposlenika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, stručnu Komisiju za revidiranje sadržaja Esencijalne liste čine i lјekari JZU ”Zdravstveni centar Brčko” od kojih su neki i članovi Komisije za lijekove JZU ”Zdravstveni centar Brčko”. Svi prijedlozi iz Zapisnika Komisije JZU „Zdravstveni centar Brčko” su analizirani, nakon čega je izvršeno je usaglašavanje Esencijalne liste sa sadržajem Esencijalnih listi Fondova/Zavoda u entitetima BiH. Komisija Fonda uvažila je sve prijedloge JZU „Zdravstveni centar Brčko“, izuzev prijedloga za uvrštavanje 6 lijekova, koji nisu uvršteni iz razloga što isti nisu registrovani od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ili se ne nalaze na Esencijalnim listama Fondova/Zavoda entieteta BiH. Uvažavajući potrebe osiguranih lica Fonda, 5 lijekova koja su se nalazili na važećoj Esencijalnoj listi lijekova su na prijedlog Komisije za utvrđivanje sadržaja Esencijalne liste lijekova Fonda prebačeni na Dodatnu listu lijekova Fonda radi omogućavanja kontinuiranog liječenja i medicinskog nadzora od strane nadležnih lјekara.

Napominjemo da je Komisija za lijekove iz JZU „Zdravstveni centar Brčko“ dala pisani prijedlog da se određeni broj lijekova briše sa esencijalne liste lijekova, što posebno obezvređuje navode menadžmenta JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Šokantno je da, kako se navodi u saopštenju menadžmenta JZU ”Zdravstveni centar Brčko”, brigu o osiguranicima, socijalnom aspektu i određenim kategorijama stanovnika vodi JZU „Zdravstveni centar Brčko“, kada i pored izdvajanja milionskih sredstava iz budžeta Brčko distrikta za zdravstvenu zaštitu socio-nozoloških grupa građana (djeca, trudnice,porodilјe, socijalno ugrožena lica, lica obolјela od određenih obolјenja, itd.), istim naplaćuju zdravstvene usluge i to po komercijalnom cjenovniku koji je višestruko skuplјi u odnosu na cjenovnike renomiranih Kliničkih centara u okruženju.

Godinama ukazujemo na potrebu osnivanja javne apoteke koja može poslovati i u okviru JZU ”Zdravstveni centar Brčko” i koja bi vršila pružanje usluga izdavanja lijekova, lijekova sa esencijalne i dodatne liste lijekova po nižim cijenama, izdavanje ampuliranih lijekova i drugog potrošnog materijala za aplikaciju lijekova potrebnog za liječenje, izdavanje pomagala, sanitarnih sprava i sl.

Vodeći brigu o osiguranicima i socijalno osjetlјivim grupama stanovništva, zanimlјivo je da se niko od nadležnih iz JZU „Zdravstveni centar Brčko“ nije osvrnuo na činjenice stalnog i sve češćeg nedostatka određenih lijekova i drugog potrošnog materijala u JZU ”Zdravstveni centar Brčko” koje pacijenti kupuju ličnim sredstvima u apotekama, a sve da bi ih donijeli u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u kojoj treba da se primi terapija i provede liječenje.

Pored Esencijalne liste lijekova, Fond obezbjeđuje značajna novčana sredstva za nabavku i distribuciju i lijekova sa Dodatne liste koje je svojevremeno JZU „Zdravstveni centar Brčko“ odlučno odbio da nabavlјa i izdaje pacijentima, iako se radi o lijekovima za liječenje malignih i drugih obolјenja, od kojih neki lijekovi po pakovanju prelaze i 10.000 KM i čija bi distribucija putem JZU ”Zdravstveni centar Brčko” bila daleko racionalnija u svakom pogledu.

Takođe, začuđuje i činjenica da niko iz JZU „Zdravstveni centar Brčko“ nije brinuo o finansijskim sredstvima osiguranika, kada su odlučili da prestanu sa davanjem određenih lijekova trudnicama koje boluju od trombofilije, obustave pružanje određenih dijagnostičkih procedura i snabdijevanje inzulin zavisnih pacijenata sa dijagnostičkim trakicama za mjerenje šećera u krvi, iako su za to imali obezbjeđena sredstva. Na kraju, pozivamo JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da brigu o pacijentima vode u okviru svojih nadležnosti i da obezbijede u potpunosti provođenje načela zdravstvene zaštite, a da poslove zdravstvenog osiguranja prepuste Fondu.

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BRČKO DISTRIKTA BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.