RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Градоначелницима данас истиче мандат, слиједе договори у вези са одржавањем избора

Градоначелницима у Македонији данас истиче мандат и уколико политичке странке не постигну консензус у вези са одржавањем избора, локална самоуправа биће “парализована”.

Новоизабрани предсједник Собрања, Талат Џафери, најавио је састанак са представницима парламентарних странака у вези са локалним изборима, али је његово одржавање за сада неизвјесно.

Странка ВМРО-ДПМНЕ, која има највише мандата у Собрању, саопштила је да неће учествовати на најављеном састанку.

У саопштењу је наведено да Џафери није изабран за предсједника Собрања у законској процедури и да посланичка група ВМРО-ДПМНЕ не види због чега би одговорила на позив који Џафери шаље у својству предсједника.

На састанку би требало да буде разговарано о датуму одржавања локалних избора, а прије свега је неопходно да странке нађу начин за измјене у Изборном законику, након што је Уставни суд објавио да није надлежан за измјену законских одредби у дијелу продужења мандата градоначелницима.

Актуелни градоначелници позвали су на хитну измјену Закона о локалној самоуправи и Изборног законика, у намјери да буде избјегнута блокада рада општина.

Мандат општинским парламентима истекао је 11. априла.

У случају да не буде пронађено рјешење за продужетак мандата градоначелницима, грађани неће моћи да склапају бракове, градови ће остати без уличног освјетљења, неће саобраћати аутобуси градског саобраћаја, а вртићи и школе обуставиће рад.

Постоји могућност да ће градоначелници наставити да обављају функције до предаје мандата новоизабраним насљедницима.

Рок за расписивање локалних избора истекао је 6. марта, а према закону, локалне изборе расписује предсједник Собрања.

Извор: http://www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.