RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčacima predstavljen “Budžet za građane”

burst

U okviru zagovaračke kampanje uvođenja zakonske obaveze objavljivanja Budžeta za građane u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, Fondacija Centra za zastupanje građanskih interesa danas je i u nšem gradu organizovala uličnu akciju.

„Budžet za građane je dokument, koji koristi jednostavne termine, a napravljen je tako da ga svaki građanin može razumjeti“ izjavila je menadžer projekta Emina Gljiva.

Ovaj projekat predstavlja prvi korak ka informisanju i  uključivanju građana, kako bi se povećalo njihovo učešće u izradi budžeta, što bi dovelo do boljeg raspolaganja budžetskim sredstvima i potpune transparentnosti cjelokupnog budžetskog procesa.

U tu svrhu, volonteri i volonterke Proni Centra za omladinski razvoj i Fondacije, danas su uspješno dijelili promotivne letke građanima i davali dodatna pojašnjenja.

Današnjoj akciji prethodio je Okrugli sto na kojem se raspravljalo o uvođenju Budžeta za građane u zakonsku regulativu Brčko distrikta.

Naš cilj nije samo da informišemo građane, nego da ih na neki način motiviramo kako bi shvatili odgovornost koju imaju u raspodjeli budžetskih sredstava i tako ih podstaknemo na akciju, zaključila je menadžer projekta Emina Gljiva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.