RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Демобилисани борци желе само посао

У присуству већег броја сабораца, родбине погинулих и преминулих бораца данас је паљењем свијећа и полагањем вијенаца код споменика у Доњем Брезику одржан парастос страдалим борцима другог пјешадијског батаљона Прве посавске бригаде.
Ратни командант ове јединице Јован Савић подсјетио је да је кроз батаљон током Отаџбинског рата прошло 1.458 бораца од којих је 109 погинуло а 256 рањено.

„Нисмо, а ни данас не тражимо немогуће већ да органи власти омогуће нормалан живот породицама погинулих и демобилисаним борцима, онако како смо ми својом борбом њима омогућили да нормлано раде и функционишу“ истакао је Јовица Савић.
Стана и Вајо Јовић чији је син Здравко погинуо 1993. године обилазе споменик, а мајка Стана милује слику свог сина. Сузе гуше сваку мисао. Нијемо стоје и пале воштаницу.

На споменику је запалио свијеће и Лука Ђорђић чији је син Златан положио живот у Отаџбинском рату.Туга га је опрхвала, али и даље врло рационално одговара.
„Колико је Република Српска била у могућности толико је дала, је ли могло више да се одвоји за породице погинулих , заиста у то не улазим. Не можемо тражити нешто немогуће, али мислим да су породице погинулих, али и дмеобилисани борци да се о њима води више рачуна“ рекао је чика Лука.

Слично размишља и Ђорђе, отац погинулог војника овог батаљона Милана Савића, који изражава захвалности свима који дођу на помен погинулим борцима.
„Да није било ових што су изгинули, Бог зна шта би било и са нама. Колико друштво о нама брине не морам вам причати. Мука ми је што ми је син који је преживио рат морао да оде у Србију да тражи посла“ кроз сузе прича чика Ђорђе.

Поред породица погинулих бораца и борачких удружења, вијенце су на споменик положили српски представници у локалној извршној и законодавној власти на челу са градоначелником Синишом Милићем.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.