RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Operacija katarakte od danas i u Brčkom

Stanovnici Distrikta, pa i šireg okruženja, koji imaju problema s vidom, posebno kataraktom, od danas ovaj operativni zahvat, prema svim svjetskim standardima, mogu uraditi i u poliklinici «Getaldus» u samom središtu Brčkog.

Ovo je veoma važan momenat podizanju zdravstvenih usluga na viši nivo, jer prvi put u Brčkom, danas su rađene operacije na otvorenom oku. «Urađeno je 12 operacija, i pacijenti su svega nakon nekoliko sati, mogli kućama, bez potrebe za hospitalizacijom na 24 sata», riječi su doktora Allena Popovića-Beganovića i profesora dr Vahida Jusufovića, koji su pacijente operisali. Sami pacijenti više su nego zadovoljni rezultatima operacije, a posebno činjenicom da je ona obavljena praktično “na kućnom pragu”. 

Otvaranje operacionog bloka u poliklinici «Getaldus pozdravili su i čelnici ovdašnje vlasti.

«Prvi put je danas urađena operacija na otvorenom oku u Brčkom i to je veliki iskorak naprijed, te ćemo nastojati da kroz ovakve i slične projekte, omogućimo stanovnicima, kvalitetnu uslugu, kako ne bi morali ići izvan Distrikta», riječi su gradonačelnika mr Siniše Milića. Šef resornog odjeljenja brčanske Vlade dr Sabrija Čandić, ovaj dan smatra veoma važnim za podizanje nivoa zdravstvenih usluga na viši nivo, tim prije jer je i nivo konkurentnosti kad je cijena u pitanju, najpovoljniji u regionu.

Mogućnost da se u Brčkom radi operacija katarakte predsjednik Parlamenta Distrikta, magistar Esed Kadrić vidi kao još jedan značajan iskorak naprijed. «Sve ovo je dokaz da u Distriktu ima jako preduzimljivih ljudi, a na nama iz vlasti je da prepoznamo projekte koji doprinose, boljitku za sugrađane. Jedan od klasičnih primjera je upravo ovaj danas», naglasio je Kadrić.

Inače, u Brčkom potrebu za skidanjem «mrene sa oka», odnosno oporacijom katarakte, ima oko 1.200. pacijenata godišnje, za koje će se, samo po osnovu dosadašnjeg jednodnevnog boravka na klinikama izvan Distrikta, usljed postoperacionog procesa, uštediti 170.000 maraka, uz dodatne uštede na transportu samih pacijenata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.