RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Katolici u Gornjoj Skakavi proslavili blagdan „Rane Svetog Franje“

Na zidinama nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi jučer je održana proslava blagdana „Rane Svetoga Franje“. Misnom slavlju prethodila je procesija hodočasnika iz Bijele, nakon čega je, u organizaciji mjesne zajednice Gornja Skakava i Župnog ureda Dubrave, na nogometnom igralištu upriličen ručak za više od tisuću hodočasnika, te Smotra folklora Skakavački dani.

Svetu misu predvodio je fra Zdravko Dadić, nekadašnji gvardijan samostana Dubrave i aktualni župnik zagrebačke Sesvetske Sopnice. Vjernicima je propovijedao o misiji svetog Franje, njegovom nauku kojeg opisuje porukom da nema pravog života, ako čovjek nije u stanju nešto od života podnijeti. „Ako na svaku nepravdu odgovorimo nepravdom pridonosimo zlu u svijetu, a Sveti Franjo želio je mir i dobro ovome svijetu“, poručio je fra Dadić.

Događaju su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, mještani, te oko tisuću i pol gostiju iz BiH i Hrvatske.

Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta također je prokomentirao propovijed za koju kaže da je dirljiva i aktualna za sva vremena. „Ukusnije je jesti za obiteljskim stolom, a pogotovo za stolom gdje sjedi tisuću ljudi“, naglasio je Filipović.

Brčanski dogradonačelnik dr. Anto Domić osvrnuo se na povijesni značaj zidina, franjevaca i misije koju su propovijedali.

„Zidine postoje više od tisuću godina što je dokaz da je ovo mjesto kroz povijest okupljalo hrvatski narod i katolike, pozivajući ih na molitvu. Zahvaljujući ovom događaju i iskopinama na zidinama imali smo prigodu čuti da je obnovljen samostan iz 14. stoljeća, a što daje posebno svjetlo na ovaj kraj, ali i obvezu da se nastavi s iskopinama”, istaknuo je Domić, dodajući da se nada oformljenju građevine na temeljima zidina.

Predsjednik mjesne zajednice Gornja Skakava, Niko Lamešić, kaže da su ovakva druženja uvijek dobrodošla, te da je Brčkom potrebno više ovakvih događaja.

U okviru programa nastupila su kulturno-umjetnička društva: H-KUD „Skakava 06“ Gornja Skakava, H-KUD „Bosanka Posavina“ Zagreb, H-KUD „Izidor Poljak“ Boće, „Župa Zovik“, H-KUD „Bijela“, te  S-KUD „Prosvjeta“ Obudovac i KUD „Brčansko kolo“ Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.